Fuziunea UniCredit-Commerzbank. Matteo Salvini își dorește ca UniCredit să-și păstreze funcțiile centrale în Italia

UniCredit

SURSĂ FOTO: Dreamstime

Vicepremierul italian Matteo Salvini a exprimat clar că se opune mutării bazei UniCredit în Germania, subliniind că acest pas nu ar fi în interesul Italiei.

Matteo Salvini a anunțat că nu dorește ca UniCredit să își schimbe baza legală în Germania

Vicepremierul italian Matteo Salvini a declarat joi că nu ar dori ca UniCredit să își schimbe baza legală în Germania. Aceasta ar putea face parte dintr-un posibil acord cu Commerzbank. Salvini a adăugat că Roma analizează în continuare poziția sa în legătură cu o eventuală fuziune.

UniCredit a anunțat recent că a achiziționat un pachet de 9% din Commerzbank, pe care ulterior l-a majorat la aproximativ 21%, sub rezerva aprobării Băncii Centrale Europene, utilizând instrumente derivate. Banca italiană intenționează să cumpere și mai multe acțiuni și face presiuni pentru a deschide discuții, marcând astfel cea mai ambițioasă încercare de fuziune a băncilor paneuropene de până acum.

”Nu pot să spun că guvernul s-ar opune, luăm în considerare diverse ipoteze, dar eu nu aş fi pentru”, a declarat Salvini, conform Reuters.

El a subliniat că își dorește ca UniCredit să-și păstreze funcțiile centrale în Italia.

”Ne uităm la o discuţie între jucători privaţi”, a declarat Salvini, liderul partidului de co-guvernare Liga din coaliția de dreapta condusă de Giorgia Meloni.

El a adăugat că guvernul italian continuă să evalueze poziția sa.

Matteo Salvini (SURSA FOTO: Wikipedia)

Un eventual acord între cele două bănci ar fi „benefic”

Joi, ministrul Industriei Adolfo Urso a afirmat la Bruxelles că un eventual acord între cele două bănci ar fi „benefic” și că este esențial să existe instituții financiare cu „dimensiune supranațională și europeană”.

Conform estimărilor Reuters, grupul rezultat din fuziunea UniCredit-Commerzbank ar controla aproape 60% din împrumuturile acordate clienților din Germania. Surse au indicat săptămâna trecută că UniCredit va solicita aprobarea autorităților de reglementare pentru a putea achiziționa până la 30% din Commerzbank.

Guvernul italian a adoptat o atitudine prudentă față de această problemă. Totuși, potențiala preluare a generat tensiuni în Germania. Conducerea Commerzbank, angajații și cancelarul Olaf Scholz și-au exprimat toți opoziția.

O încercare anterioară a fostului CEO al UniCredit, Jean Pierre Mustier, de a prelua Commerzbank a întâmpinat rezistență politică în Italia. Aceasta s-a datorat planurilor de a crea un holding german pentru a gestiona afacerile băncii.

Politicienii italieni au avut întotdeauna rezerve față de fuziunile transfrontaliere ale băncilor, din cauza rolului lor în sprijinirea Trezoreriei în refinanțarea datoriei publice de aproape 3 trilioane de euro a țării.

Bettina Orlopp a anunțat că banca va avea vineri o primă rundă de discuții cu UniCredit

CEO-ul desemnat al Commerzbank, Bettina Orlopp, a anunțat joi că banca va avea vineri o primă rundă de discuții cu UniCredit. Aceasta vine în contextul în care grupul bancar italian își exercită presiunea pentru o posibilă preluare.

Aceasta a fost prima declarație a lui Orlopp de când a fost numită, la începutul acestei săptămâni, ca nou director general al băncii germane. Acest moment este critic în istoria de 154 de ani a instituției financiare.

UniCredit a anunțat la începutul lunii că a achiziționat o participație de 9% în banca germană. De asemenea, intenționează să cumpere mai multe acțiuni și face presiuni pentru a deschide discuții în vederea explorării unei relații.

Orlopp a declarat că banca își menține opțiunile deschise și că orice sinergii posibile trebuie evaluate în colaborare.