Bogații lumii dețin acum aproximativ 13% din PIB-ul mondial

Potrivit noului raport al G20, bogații lumii dețin acum aproximativ 13% din PIB-ul mondial. Este o creștere de trei procente față de nivelul înregistrat în 1987. Drept urmare, raportul sugerează impunerea unor taxe suplimentare asupra acestora.

Conform propunerii din raportul economistului francez Gabriel Zucman, care predă la Școala de Economie din Paris, persoanele cu active totale de peste 1 miliard de dolari ar trebui să plătească un impozit pe venit în valoare de 2% din averea lor.

Momentan, bogații lumii plătesc impozite de 0,3% din averea. Potrivit estimărilor, o taxă de 2% ar aduna între 200 și 250 de miliarde de dolari anual la nivel global. Suma ar proveni de la aproape 3 mii de persoane.

Banii aceștia ar putea fi folosiți pentru finanțarea serviciilor publice. De exemplu:

  • educație
  • sănătate
  • combaterea schimbărilor climatice

„Cei superbogați plătesc impozite proporțional mai puțin decât alte grupuri socioeconomice”, a spus Zucman jurnaliștilor.

El a adăugat că acești oameni propagă inegalitatea. Din punctul său de vedere, sistemul fiscal progresiv este benefic societății actuale. El crede că acest sistem este fundamental în consolidarea coeziunii sociale.

Dacă ar fi să vorbim despre averile acestora în PIB, atunci acesta ar fi de 13% din PIB-ul mondial.

dolari
SURSA FOTO: Dreamstime

Mai multe țări s-au arătat interesate

Interesul pentru această inițiativă a fost exprimat de noul membru al G20, Uniunea Africană, alături de țări precum Belgia, Columbia, Franța și Spania.

Problema inegalității și necesitatea de a promova o dezvoltare durabilă sunt priorități principale pentru Brazilia în timpul președinției sale în cadrul G20.

Introducerea unei taxe minime globale pentru miliardari este văzută ca o modalitate eficientă de a mobiliza resurse financiare necesare pentru a face progrese semnificative în aceste domenii.

Felipe Antunes de Oliveira, reprezentant al Ministerului brazilian al Finanțelor, a subliniat importanța acestei măsuri într-o discuție cu jurnaliștii. Totuși, acesta recunoaște că drumul pentru implementarea unei astfel de măsuri va fi greu.

„Ne putem aștepta ca negocierile să fie lungi”, a spus Oliveira, făcând ecou unor remarci similare ale ministrului de Finanțe Fernando Haddad în februarie, când propunerea a fost discutată pentru prima dată la Sao Paulo.

G20
SURSA FOTO: Dreamstime

Decalajul economic a ajuns la cote alarmante

Decalajul economic dintre cei superbogați și restul populației globale a atins cote alarmante, potrivit organizației Oxfam International. Acest lucru s-a întâmplat de la pandemia de coronavirus.

Oxfam International a salutat un noul raport axat pe această problemă.

„Aceasta este o propunere sensibilă și serioasă, care este în interesul economic strategic al fiecărui guvern. Toate țările G20 ar trebui să susțină eforturile Braziliei de a asigura primul acord global pentru impozitarea celor superbogați. Salutăm raportul Zucman, care oferă o contribuție critică la stabilirea unui sistem care le permite celor ultrabogați să evite impozitele și nu numai să acumuleze și să protejeze cantități astronomice de avere și venituri, ci și să le ascundă guvernelor.

Faptul că guvernele iau în serios impozitarea celor ultrabogați arată că politica națională ajunge în sfârșit din urmă cu dezgustul publicului față de cei superbogați care au scăpat de la plata cotei lor echitabile din impozit pentru mult prea mult timp. Raportul Zucman reflectă ceea ce presează atât de mulți oameni obișnuiți – și chiar milionari”,  a spus oficialul.