Washington este orasul unde grupul celor 20 se reuneste incepand de astazi pentru a incerca sa dea o noua structura sistemului financiar international. Sefii de stat si de guverne reprezentand 75% din populatia globului si 90% din PIB-ul mondial isi doresc o „reintemeiere a capitalismului”, asa cum declara Nicolas Sarkozy.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a avertizat totodata ca lumea nu trebuie sa se astepte la un miracol de la aceasta reuniune, aceasta nefiind decat un debut al unui proces.

Discutiile se anunta dificile cel putin dintr-un punct de vedere. Actualul presedinte al Statelor Unite nu poate sa-si ia practic niciun angajament, iar succesorul sau, Barack Obama nu poate face nimic pana in ianuarie 2009.

Printre masurile concrete pe care si le propune G20 este crearea unui „colegiu de supervizare” care va avea drept rol supravegherea celor mai mari 30 de banci din lume si reperarea imediata a eventualelor riscuri excesive.

Este stiut deja ca Statele Unite au deja astfel de organisme: Forumul de Stabilitate financiara (Financial Stability Forum), sau Banca de Reglemente Internationale (Bank for International Settlements).

Tarile emergente, care isi propun sa aiba o voce mai puternica in cadrul acestui summit, vor incerca sa propuna solutii care sa le scoata de sub amenintarea recesiunii.