G7 s-a hotărât să ceară reducerea consumului de gaze și accelerarea folosirii energiei regenerabile.  Declarația a fost făcută sâmbătă de către ministrul francez al tranziției energetice, Agnes Pannier-Runacher, potrivit căruia miniștrii mediului și energiei din G7 nu au reușit să convină asupra unei date specifice pentru a renunța la energia pe bază de cărbune.

„Țările G7 au fost de acord că primul răspuns la criza energetică trebuie să fie reducerea consumului de energie și de gaze. Pentru prima dată, G7 a spus că trebuie să accelerăm eliminarea treptată a tuturor combustibililor fosili necombustibili. În cele din urmă, a transmis un mesaj privind accelerarea energiei regenerabile”, a declarat Pannier-Runacher.

Creșterea electricității generate de energiile regenerabile

G7 a decis să aprobe un obiectiv de „creștere drastică a electricității generate de energiile regenerabile”, a declarat separat pentru Reuters o persoană care cunoște discuțiile, care a cerut să nu fie citată deoarece informațiile nu sunt publice.

De asemenea, miniștrii păreau să ia în considerare obiective numerice pentru creșterea capacității de energie solară la cel puțin 1 terawatt și a capacității de energie eoliană offshore la 150 de gigawați până în 2030, a precizat sursa.

Japonia vrea menținerea industriei gazului

Japonia, săracă în energie, făcea presiuni pentru ca investițiile să rămână pentru industria gazului, pentru a menține gazul natural lichefiat în mixul energetic ca un combustibil de tranziție, obținând o parte din sprijinul restului G7.

„Imperativele privind aprovizionarea cu gaz sunt doar pe termen scurt. Acest lucru înseamnă implicit că nu putem investi în explorarea de noi capacități de gaz”, a declarat Pannier-Runacher, adăugând că energia nucleară este susținută de G7 ca fiind o „soluție pentru tranziția energetică”, cu siguranța aprovizionării.

De asemenea, evenimentul a pus accentul pe necesitatea de a ajuta țările emergente să reducă emisiile, inclusiv prin finanțare.

Măsuri concrete pentru a realiza reduceri de emisii la nivel global

„Noi, cei din G7, trebuie nu numai să ne reducem propriile emisii, ci și să luăm măsuri concrete pentru a realiza reduceri de emisii la nivel global”, a declarat ministrul japonez al economiei și comerțului, Yasutoshi Nishimura, în discursul său de deschidere, evidențiind țările din „Sudul global”.

Nishimura a declarat că miniștrii ar dori să discute despre modalitățile de utilizare a finanțării pentru a contribui la reducerea emisiilor de carbon în așa-numitele industrii „greu de eliminat”, printre care se numără produsele chimice, transportul maritim și oțelul.

„În ceea ce privește finanțarea pentru combaterea schimbărilor climatice, trebuie să facem un acord mai echitabil pentru <Sudul global>”, a declarat Sultan Al Jaber, ministrul industriei și tehnologiei avansate din Emiratele Arabe Unite, în cadrul unei sesiuni închise, potrivit Reuters.