Într-o declarație publicată de Marea Britanie, miniștrii de externe din G7 au declarat că iau în considerare „o interdicție completă a tuturor serviciilor care permit transportul de țiței și produse petroliere rusești pe mare la nivel global, cu excepția cazului în care petrolul este cumpărat la un preț sau sub un preț care va fi convenit în urma consultării cu partenerii internaționali”.

„Atunci când luăm în considerare aceasta și alte opțiuni, vom lua în considerare și mecanisme de atenuare, alături de măsurile noastre restrictive, pentru a ne asigura că țările cele mai vulnerabile și cele mai afectate își mențin accesul la piețele energetice, inclusiv la cele din Rusia„, se arată în declarație, după cum transmite Reuters.

G7 este alcătuit din Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Statele Unite.

Venituri record pentru Rusia din exporturile de petrol

Multe țări au impus sancțiuni Rusiei în urma invaziei sale în Ucraina, pe care Moscova o numește o „operațiune militară specială”, dar principalii consumatori de petrol, China și India, au intensificat importurile de petrol rusesc la preț redus până la niveluri record.

În pofida faptului că exporturile de petrol ale Rusiei au atins cel mai scăzut nivel din august anul trecut, veniturile sale din exporturi au crescut în iunie cu 700 de milioane de dolari față de luna precedentă datorită prețurilor mai mari, cu 40% peste media anului trecut, a declarat luna trecută Agenția Internațională pentru Energie.

Liderii occidentali au propus să rezolve această problemă printr-un plafon al prețului petrolului pentru a limita cât pot plăti rafinăriile și comercianții pentru țițeiul rusesc – o măsură pe care Moscova spune că nu o va respecta și că o poate contracara prin expedierea de petrol către statele care nu se supun plafonului de preț.

SUA, discuții „încurajatoare” cu India privind plafonarea prețurilor

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a prezentat ideea plafonării prețurilor liderilor asiatici în cadrul unui turneu în străinătate luna trecută și a declarat pentru sursa citată că a avut discuții „încurajatoare” cu India.

Membrii G7 s-au străduit să găsească modalități de a rezolva problema penuriei de energie și de a face față creșterii prețurilor, respectându-și în același timp angajamentele privind clima.

„Pe măsură ce eliminăm treptat energia rusă de pe piețele noastre interne, vom căuta să dezvoltăm soluții care să reducă veniturile rusești din hidrocarburi, să sprijine stabilitatea pe piețele energetice globale și să minimizeze impactul economic negativ”, se arată în declarația G7.