G7 lansează un mesaj la adresa Chinei: Vizita lui Nancy Pelosi nu trebuie utilizată ca pretext pentru activități militare agresive
Mesajul a fost transmis în cadrul unui comunicat postat pe site-ul Guvernului britanic, în contextul în care armata chineză pregăteşte manevre aeriene şi maritime.
„Noi, miniştrii de Externe din statele G7 – Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi SUA – alături de Înaltul reprezentant al Uniunii Europene, reafirmăm angajamentul comun de menţinere a ordinii internaţionale bazate pe reguli, a păcii şi stabilităţii în Strâmtoarea Taiwan şi în alte zone.
Suntem preocupaţi de anunţurile recente privind acţiuni ameninţătoare ale Republicii Populare China, mai ales de exerciţiile cu muniţie reală şi de acţiunile coercitive de tip economic, care riscă să genereze escaladarea situaţiei într-un mod care nu este necesar”, a transmis Grupul națiunilor puternic industrializate (G7).
De asemenea, Grupul G7 a subliniat că „nu există nicio justificare de utilizare a unei vizite ca pretext pentru activităţi militare agresive în Strâmtoarea Taiwan”.
„Nu există nicio justificare de utilizare a unei vizite ca pretext pentru activităţi militare agresive în Strâmtoarea Taiwan. Este normal şi este o rutină ca parlamentarii ţărilor noastre să efectueze deplasări internaţionale. Reacţia Chinei în sensul escaladării situaţiei riscă să genereze tensiuni suplimentare şi să destabilizeze regiunea”, a completat Grupul G7.
Președintele din Taiwan: Exercițiile militare sunt inutile
Președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, a ținut un discurs în care a vorbit despre situația actuală de securitate și totodată a transmis și un mesaj dur Chinei.
Oficialul din Taiwan susține că insula își va spori capacităţile defensive şi va „menţine linia apărării” pentru democraţiile din regiune Totodată, aceasta a mai adăugat și că Statele Unite au fost un partener de bază în raport cu securitatea multor țări liberale din Asia-Pacific, odată cu finalul celui de-al Doilea Război Mondial.
Menționăm faptul că precizările vin în contextul în care China a anunțat că o să organizeze mai multe exerciții militare în apropiere de Taiwan, după vizita lui Pelosi acolo.
La rândul său, oficialul american Pelosi a vorbit despre parteneriatul SUA-Taiwan. Aceasta susține că cele două mari puteri au reușit să construiască „un parteneriat înfloritor” bazat pe „valori comune”. „Democraţii şi republicanii sunt uniţi în sprijinul pentru Taiwan”, a punctat ea.