Miniștrii de Finanțe din statele membre G7 vor aproba vineri, 2 septembrie 2022, planurile de impunere a unui plafon de preț pentru petrolul din Rusia pentru a reduce veniturile armatei ruse pentru războiul din Ucraina și pentru a menține fluxul de țiței pentru a evita o nouă creștere a prețurilor la nivel mondial.
G7 pregătește un plan pentru plafonarea prețului petrolului din Rusia
Miniștrii de Finanțe din statele membre G7 se vor întâlni vineri, 2 septembrie 2022, într-o conferință online, unde vor aproba planurile de impunere a unui plafon de preț pentru petrolul din Rusia pentru a reduce veniturile armatei ruse pentru războiul din Ucraina și pentru a menține fluxul de țiței pentru a evita o nouă creștere a prețurilor la nivel mondial.
Este posibil să emită un comunicat de presă prin care să prezinte planurile pe care doresc să le implementeze. „Este probabil să se ajungă la un acord”, a declarat un oficial european al G7. Potrivit spuselor sale, momentan, nu se știe sigur câte detalii vor fi dezvăluite presei, cum ar fi nivelul per baril al plafonului de preț.
G7 sau „Grupul celor Șapte” reprezintă un forum internațional al guvernelor unor state dezvoltate din punct de vedere economic, tehnologic și militar: Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord și Statele Unite ale Americii. Împreună, acestea însumează 60% din produsul intern brut (PIB) la nivel mondial și totalizează aproximativ 72% din cheltuielile militare din întreaga lume.
Ministrul de Finanțe din Marea Britanie, Nadhim Zahawi, a declarat joi, 1 septembrie 2022, că speră că miniștrii de Finanțe din G7 vor „avea o declarație care va însemna că putem avansa pentru a realiza acest lucru”. Karina Jean-Pierre, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a refuzat să comenteze planurile G7 privind plafonarea.
China și India s-ar putea să susțină plafonarea propusă de G7
În pofida scăderii volumelor de petrol exportat din Rusia, veniturile acestui stat est-european, înregistrate în luna iunie, au crescut cu 700 de milioane de dolari americani față de venituri înregistrate în luna mai, a precizat, luna trecută, Agenția Internațională pentru Energie (International Energy Agency: IEA – scopul ei este de a facilita coordonarea politicilor energetice ale țărilor membre pentru a asigura stabilitatea aprovizionării cu energie pentru a sprijini creșterea economică).
Tot în luna iunie a acestui an, liderii occidentali au căzut de acord să analizeze un plafon pentru a limita plățile către rafinăriile și traderii pentru țițeiul din Rusia: o măsură pe care Guvernul de la Moscova a spus deja că nu o va respecta și că o va contracara prin expedierea de petrol către statele care nu au adoptat plafonarea prețului petrolului rusesc.
Precizăm că unii oficiali din cadrul G7 au spus că această plafonare are nevoie de un sprijin mai larg, întrebându-se dacă va avea succes fără participarea marilor consumatori de petrol, precum India și China, care s-ar putea să nu susțină această propunere. La polul opus, alți oficiali din G7 au anunțat, recent, că India și China și-au exprimat deja interesul de a cumpăra petrol rusesc la un preț mai mic, dovedind astfel că susțin plafonarea, relatează agenția de presă Reuters.