În ultimele luni au intrat în vigoare mai multe măsuri care avantajează marii jucători din domeniul Horeca. Dacă aceste legi s-ar fi aplicat şi microintreprinderilor, care reprezentau înainte de majorarea plafonului la 500.000 de euro peste 80% din totalul fimelor din sector, s-ar fi putut spune că vorbim despe încurajarea industriei turismului, care ar fi fost transformat în prioritate naţională. Aşa, măsurile par a fi date „cu dedicaţie”.
Este vorba, în primul rând, de legea impozitului specific (forfetar) în turism, adoptată anul trecut de Parlament. „Numărul companiilor care vor aplica regimul acesta special este semnificativ redus de creşterea plafonului la microîntreprinderi, pentru că regimul nu se aplică la microîntreprinderi. Am criticat la vremea respectivă acest impozit, unul din motive fiind că cei mari plătesc puţin. Acesta a fost oarecum ajustat, în sensul că a mai fost redus un pic impozitul pentru cei mici şi crescut un pic, nu mult, pentru cei foarte mari”, a declarat la emisiunea Capital TV avocatul Gabriel Biriş.
Această lege, deja controversată, a fost urmată de o altă măsură discutabilă: o ordonanţă de urgenţă a Guvernului Grindeanu prin care sunt scutiţi de impozitul pe salariu angajaţii sezonieri. „Anul acesta au mai primit o facilitate, şi anume scutirea de impozit pe salariul angajaţilor acestor companii, sezonierii. Unde? Pe litoral! Sezonierii angajaţi de companiile mari, pentru că sezonierii angajaţi de companiile mici, care sunt microîntreprinderi, că tot spune programul de guvernare că vrem să stimulăm creşterea clasei mijlocii, nu sunt scutiţi! Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă!”, trage concluzia Gabriel Biriş.
Conform ordonanţei de urgenţă 3/2017, care aduce mai multe modificări ale Codului fiscal, sunt scutite de la plata impozitului pe venit „persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin. (1)-(3), ca urmare a desfăşurării activităţii pe baza de contract individual de muncă încheiat pe o perioadă de 12 luni, cu persoane juridice române care desfăşoară activităţi sezoniere dintre cele prevăzute la art.1 al Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi, în cursul unui an”. Normele de aplicare nu au fost încă publicate.