Responsabilul de gospodărie, în faţa ANAF, va răspunde pentru fiecare greşeală din declaraţia depusă la ANAF,d in mai 2019, de gospodării, a declarat, la emisiunea Capital LIVE, Gabriel Biriş, avocat specializat pe fiscalitate.
„Un exemplu personal: Am o casă în care stau cu familia, am o casă de vacanță, câteva apartamente, dar și un patrimoniu pe care îl împart cu niște asociați. Va trebui ca acești asociați să mă ia în gospodăria lor? Sau îi iau eu în a mea? Presupunând că asta se va realiza, cine va fi gospodarul-șef? Cel care răspunde în fața legii. Dacă acesta uită ceva în declarația fiscală anuală poate deveni evazionist. Va vrea cineva postura asta? Intenționat sau neintențiponat el devine infractor. Chiar cu probleme penale”, a explicat Gabriel BIriş, la Capital LIVE.
„Vom avea 7 milioane de gospodării, fiecare cu câte un gospodar-șef. Aceștia vor sta la câteva sute de ghișee și vor primi câte o decizie de înființare a gospodăriei. Cine le va da hârtia asta? În trei luni cei circa 1.000 de angajați care pot face așa ceva vor trebui să dea deciziile și, eventual, să facă și alte modificări ulterioare. Apoi, în 2018, o să vină consultantul fiscal, unul dintre cei 35.000 pe care nu știm cine îi va plăti – Guvernul nu poate pentru că ar da astfel un ajutor de stat ținând cont că acel consultant va lucra pentru o persoană privată. Poate doar dacă îi angajează la Stat să îi poată plăti, dar va fi greu să găsească atâția consultanți într-un singur an”, a atras atenţia Biriş.
„Vine consultantul și îți spune că trebuie redactată declarația de venit. Tu, ca gospodar-șef, trebuie să știi toate veniturile celor din gospodăria ta și orice omisiune poate duce la probleme grave cu ANAF. Nu este foarte clar ce răspundere va avea consultantul fiscal în treaba asta, dar gospodarul-șef sigur va fi făcut responsabil pentru orice greșeală sau omisiune din declarația dată. Ajungem astfel la răspundere pentru fapta altuia în cazul gospodarului-șef. Și atunci trebuie schimbate niște norme juridice. Nici măcar cei din ANAF nu cred că un astfel de sistem este realizabil. Unii își fac cruce când aud „noutățile””, a conchis BIriş.