Prezent în studioul Capital TV, avocatul Gabriel Biriş, fost secretar de stat în Ministerul de Finanţe, a susţinut că ordonanţa privind scutirea de impozit pe profit în domeniul cercetării-dezvoltări a fost gândită prost.
„Cred că a fost o greşeală de tehnică modul în care a fost redactată scutirea de impozit pe profit la cercetare-dezvoltare, pentru că se aplică companiilor care fac exclusiv cercetare-dezvoltare-inovare”, a spus Gabriel Biriş, care a dat şi un exemplu.
„Dacă un producător român investeşte în cercetare-dezvoltare şi produce echipamente pe baza brevetelor şi inovaţiilor finanţate in-house nu est escutit de impozit, dar dacă o multinaţională, că tot vedem acum că e o anumită isterie, îşi face în România un centru de cercetare-dezvoltare şi exportă inteligenţa, valoarea adăugată se duce afară, e scutit de impozit. Ceea ce nu este în linie cu declaraţiile. Noi trebuie să stimulăm crearea, păstrarea în ţară şi exploatarea în România a valorii adăugate, iar asta stă, în special, în drepturile de proprietate intelectuală”, a încheiat fostul secretar de stat.
Ordonanţa a fost adoptată în urmă cu o lună. Pentru societățile care în prezent desfășoară exclusiv activitate de inovare, cercetare-dezvoltare, facilitatea de scutire de la plata impozitului pe profit se aplică în primii 10 ani de activitate. Pentru contribuabilii nou-înființați care desfășoară exclusiv activitate de inovare, cercetare-dezvoltare, facilitatea se acordă pe o perioadă de 10 ani de la intrarea în vigoare a ordonanți de urgență. În momentul elaborării ordonanţei, Executivul aprecia că măsura va stimula activitățile de inovare și cercetare-dezvoltare, cu efecte directe asupra menținerii în țară a forței de muncă specializate.