Gabriel Biriş, partener fondator al Biriş Goran SPARL și unul dintre cei mai buni specialiști în fiscalitate din România, trage un mare semnal de alarmă cu privire la efectele noului impozit minim pe cifra de afaceri.
Gabriel Biriş susține că noul impozit minim va afecta mai ales sectorul energetic
Gabriel Biriş a vorbit despre noul impozit minim pe cifra de afaceri în cadrul conferinței „România şi noua ordine energetică europeană”. Evenimentul a fost organizat de Curs de Guvernare. Specialistul susține că noul impozit va afecta mai ales sectorul energetic. Mai ales pe partea de furnizare şi distribuţie.
„Vreau să trag un semnal de alarmă cu privire la noul impozit minim pe cifra de afaceri, care va lovi sever sectorul energetic, în special partea de furnizare şi distribuţie, sever. Nu sunt marje care să treacă de 6%. N-au de unde să plătească impozitul ăsta de 1% din cifra de afaceri”, a spus Biriş.
Volker Raffel, directorul general al E.ON România, a subliniat la rândul lui cât este de necesară realizarea de investiții în rețelele de distribuție atât în România. Ele sunt necesare totuși și la nivel european. În cadrul aceleiași conferințe, el a explicat care va fi situația reală a facturilor la electricitate.
„Există o veste bună. Vestea bună este că în factura voastră de electricitate doar 10% este tarif de distribuţie. Dacă creştem tariful de distribuţie cu aproximativ 10% înseamnă că factura voastră va creşte doar cu 1%. Şi cu acest ban putem să investim în reţelele noastre şi cu acest ban putem să aplicăm pentru fonduri europene, cu acest ban putem să folosim capital privat şi cu toate acestea putem să facem ce trebuie”, a declarat Raffel.
ANRE dorește conectarea a 700 de MW de panouri fotovoltaice noi anual
Omul de afaceri a vorbit și despre așteptările Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Aceasta dorește ca România să conecteze 700 de MW de noi panouri fotovoltaice anual. Dacă acest plan va deveni o realitate iar electricitatea va ajunge la consumatori, energia va fi mai ieftină.
„Aşteptările ANRE sunt că vom conecta în România 700 de MW de panouri fotovoltaice în fiecare an. 700 de MW înseamnă o unitate de la Cernavodă. Dacă suntem capabili să evacuăm această energie în sistemul naţional, ajunge această energie la consumatori, înseamnă că putem să avem un preţ la electricitate mai mic. Cu această creştere de tarif de distribuţie putem să ajungem să avem un preţ de electricitate mai mic”, anunță Reprezentantul E.ON România.
Acesta explică și că înghețarea tarifelor declanșează un blocaj la nivelul investițiilor în domeniul energetic românesc. El anunță că a vorbit recent cu un politician local care i-a zis că nu se dorește creșterea tarifului de distribuţie.
Motivul oferit a fost „pentru că nu vrem să crească preţurile pentru consumatorii casnici şi noncasnici”. Raffel crede că aceasta este o greșeală.
„Dar dacă facem această greşeală, aceeaşi greşeală pe care am făcut-o acum doi ani, am blocat investiţiile în România cu îngheţarea tarifelor de distribuţie cu o decizie greşită şi din această cauză sunt în întârziere cu prosumatorii. Dacă facem aceeaşi greşeală încă o dată nu rezolvăm problema. Vestea bună este că dacă facem alegerea corectă putem să o rezolvăm”, a spus Volker Raffel.
Aceste declarații vin în contextul faptului că Ministerul Finanțelor a făcut public marți Proiectul de lege privind unele măsuri fiscale și bugetare. Ele sunt menite să asigure sustenabilitatea financiară a României pe termen lung. Proiectul introduce, începând cu anul viitor, un impozit minim pe cifra de afaceri. Acesta se va adresa companiilor cu o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro, atunci când acest impozit ar genera o sumă mai mică decât impozitul minim pe cifra de afaceri.