Băncile nu au încredere că valoarea proprietăţilor nu va mai scădea, susţine Gabriel Biriş, partener al firmei de avocatură Biriş Goran. Astfel, băncile nu au siguranţa că pentru imobilele ipotecate îşi pot recupera valoarea creditului acordat prin vânzarea garanţiei, atâta timp cât mai există loc de scăderi ale preţurilor pe piaţa imobiliară.
Programul „Prima Casă” este eficient pentru că asigură confort băncilor, statul asumându-şi mare parte din riscul creditării. „Dacă banca ia o valoare care să-i asigure confortul, atunci poate să finanţeze doar o mică parte din preţul de achiziţie. Măsura asta poate fi foarte bună prin asigurarea confortului pentru bănci că există garanţie”, a explicat Gabriel Biriş.
El a mai spus că preţurile locuinţelor noi nu pot scădea la nesfârşit, pentru că există constrângerea preţurilor de construcţie şi de teren.
Cumpărătorii îşi pot pierde avansurile date dezvoltatorilor
„Cumpărătorii trebuie protejaţi, or dezvoltatorii, în România, n-au dat garanţii pentru avansurile pe care le-au încasat de la cumpărători. Dacă acum se va ajunge la situaţia în care unii dintre ei vor da faliment, oamenii îşi vor pierde banii, şi asta e o problemă socială”, susţine Biriş.
„Cererea a fost distorsionată de cererea investitorilor. Au fost foarte multe fonduri care au achiziţionat la pachet zeci de apartamente în diverse dezvoltări. Au fost şi foarte mulţi investitori privaţi. Dezvoltatorii s-au trezit în situaţia în care au concurenţă din interior”, a adăugat el.