Fostul secretar al Ministerului de Finanțe, avocatul Gabriel Biriș, și-a exprimat opinia despre versiunea actualizată a contului de TVA. „Va fi HAOS!!!”, avertizează Biriș în postarea sa de pe Facebook.
UPDATE: Astăzi va fi discutat în şedinţa de Guvern PROIECTUL DE ORDONANŢĂ privind plata defalcată a TVA.
„Contul de TVA” merge înainte!!! Pe site-ul MF a fost publicată versiunea actualizată a proiectului inițial privind această monstruozitate: contul de TVA”, spune acesta.
Modificările TVA prezintă „o oarecare gradualizare a amenzilor pentru plata greșită a TVA și obligația ANAF de a soluționa cererile contribuabililor de a se putea folosi de disponibilul din contul de TVA în 3 zile.”, susține gabriel Biriș.
„ATENTIE: amenzile sunt certe, numai cine nu muncește nu greșește. Termenul de 3 zile însă vine FĂRĂ NICI O SANCȚIUNE pentru ANAF în cazul în care nu îl respectă! Să-i credem pe cuvânt deci, mai ales că ANAF are un istoric foarte bun de respectare a termenelor… Atât de bun, încât România a fost chiar în infringement pentru întârzierea rambursării TVA… Atât de bun încât sunt sute de procese în instanță ca urmare a refuzului ANAF de a respecta legea și de a plăti dobânzile de întârziere cuvenite contribuabililor pentru rambursarea cu întârzierea a TVA…”, avertizează avocatul specializat în fiscalitate.
„Sa recapitulăm:
-proiectul a fost avizat NEGATIV de către plenul CES;
-proiectul a fost RESPINS CATEGORIC și de către Comisia pentru dialog Social;
-toți reprezentanții mediului de afaceri, indiferent că vorbim de companii mici sau mari, cu capital românesc sau străin au transmis Guvernului/MF mesajul clar că nu susțin măsura, care este extrem de scumpă și cu rezultate incerte în combaterea evaziunii;
-chiar și reprezentanții sindicatelor sunt împotrivă…”, a punctat fostul secretar MF.
„Un astfel de consens nu a existat niciodată, nici măcar pe subiecte precum impozitul pe gospodării sau impozitul pe cifra de afaceri. În dispreț total față de poziția exprimată de toată lumea, în notă de fundamentare a ordonanței Finanțele scriu că impactul este pozitiv pentru mediul de afaceri. Evident, testul IMM nu a fost încă făcut…”, scrie Biriș.
Gabriel Biriș spune în postarea să că Guvernul insistă să arunce economia în haos. Acesta explică de ce și cine are interesul să facă asta.
„ps1. În timpul mandatului meu la Finanțe a trebuit să obțin aviz de la CES și CDS pentru normele de aplicare la proiectul privind AMEF (casele de marcat fiscale cu memorie electronică și comunicație cu ANAF). Deși era o măsură de combatere a evaziunii ce implică costuri pentru contribuabil, avizul CES a fost POZITIV în unanimitate. La fel, măsura a fost bine primită și de CES, ceea ce arată susținerea mediului de afaceri, dar și a sindicatelor pentru măsuri care au sens, chiar dacă costă.”, scrie avocatul în primul său argument.
„ps2. Azi MF a organizat o întâlnire informală cu presa, încercând să le explice jurnaliștilor cum reinventează ei roata. Nu au fost convingători, multe întrebări au rămas neraspunse… Ce este halucinant este că la întâlnirea cu jurnaliștii, MF a fost reprezentat la nivel de demnitar, ceea ce nu s-a întâmplat la nici una din întâlnirile din grupul de lucru cu reprezentanții mediului de afaceri. O fi bine așa?”, continuă Biriș.
„ps3. Ținând cont că vorbim de o ordonanță, iar ordonanțele pot fi date doar în vacanță parlamentară care se termină curând, este posibil să vedem această enormitate aprobată chiar în ședința de guvern de mâine. Dacă nu, va fi săptămâna viitoare.”, adaugă acesta.
„ps4. Va fi cel mai costisitor experiment pe care Guvernul îl face în numele luptei împotriva evaziunii, cu muuult mai costisitor decât alte experimente precum ROI (abrogat), 088 (abrogat), „intenția și capacitatea” (abrogat), „știa sau ar fi putut ști” (infirmat de CJUE). Si – la fel ca acestea, va fi degeaba!”, mai scrie fostul secretar MF.
„ps5. De taxare inversă, AMEF, E-Factura, SAF-T, CFC încă nu vorbește nimeni la MF…”, încheie acesta.