Astăzi, Grupul Servicii Petroliere, împreună cu partenerii americani de la Black Sea Oil & Gas au anunțat începerea etapei de instalare a conductei de peste 120 de km, care va aduce gaze în România din platoul continental al Mării Negre. Este un moment istoric – exploatarea primului zăcământ offshore în România de după Revoluție.
Este vorba despre parteneriatul strategic româno-american ce promite, după intrarea în producție, a unei cantități de gaze exploatate ce va acoperi 10% din necesarul de gaze al României. Proiectul Media Gas Development presupune operațiuni tehnice dezvoltate în premieră în România după anul 1989. Proiectul constă într-o stație de tratare a gazelor la 2 km de țărm, 4,3 km de conducte terestre și 121 de km de conducte offshore. Platformă de producție ANA, cu 4 sonde la 70 de metri adâncime în apă, împreună cu sonda DOINA, 85 de metri adâncime, vor fi forate de GSP Uranus. După estimările grupului, în luna decembrie platforma Uranus va începe să extragă gaz, ca acesta, ulterior, să fie introdus în rețeaua de gaz a României.
Proiectul MGD este dezvoltat de compania americană Black Sea Oil & Gas, deținută de Carlyle International Energy Partners și BERD. Constructorul general al proiectului MGD este GSP, care conform datelor transmise de către conducere, numără o echipă de peste 2000 de angajați și colaboratori.
Ludovic Orban a caracterizat momentul ca fiind unul simbolic – „Intrarea conductei în apă arată voința clară de a finaliza un proiect important pentru România, începerea exploatării primului zăcământ de gaz natural offshore”.
Mesajul ambasadorului SUA
A adus aminte de întâlnirea dintre președintele Trump și președintele Iohannis din august 2018, în care conform spuselor sale, cei doi lideri s-au declarat împotriva proiectului Nord Stream 2 care avea să „domine energia europeană prin corupție, de la cele mai mari economii, până la cele mai mici”. Ambasadorul a atacat modul în care operatorul sovietic folosește gazul ca formă de intimidare și opresiune în relațiile internaționale, și că acest proiect reprezintă primul pas către transformarea României într-o insulă de gaz liber. Din perspectiva sa, România face un pas important către asigurarea independenței energetice, dar și al renașterii, prosperității și securității locale.
Virgil Popescu a salutat și el cooperarea strategică generată de proiectul MGD, mai ales datorită modului prietenos cu mediul prin care s-a realizat conducta – prin adâncime, nu prin săpare, lucru ce ar fi dus la distrugerea faunei locale.
Este doar începutul unui proiect mai amplu
„După 33 de ani, facem din nou istorie în Marea Neagră. Parteneriatul româno-american GSP-BSOG dezvoltă noua infrastructură de exploatare de gaze din offshore-ul românesc”, a declarat Gabriel Comănescu, CEO și Președinte GSP. Obiectivul său este de a demonstra că energia din Marea Neagră poate fi o sursă a creșterii economice românești.
Obiectivele conductei de gaz de la Vadu sunt de a extrage 10 miliarde de metri cubi gaze naturale. Începutul producției este estimat a fi toamna anului 2021, după o investiție ce conform declarațiilor membrilor GSP și BSOG, ajunge de la 500 de milioane de euro până la 600 de milioane.