Gabriel Liiceanu, reacție la amenzile date de Consiliul Concurenței: „O lovitură mortală pentru industrie”

Gabriel Liiceanu

Gabriel Liiceanu (SURSA FOTO: Inquam Photos / Bogdan-Ioan Buda)

Gabriel Liiceanu a reacționat după ce Consiliul Concurenței a sancționat șase companii și o asociație din domeniul cărții. Este vorba despre o amendă totală de aproape 1,2 milioane de euro, acuzațiile vizând participare la o presupusă înțelegere anticoncurențială.

Gabriel Liiceanu reacționează la amenzile date de Consiliul Concurenței

Printre companiile sancționate se numără edituri de renume precum Curtea Veche, Humanitas, Nemira, Publica, librăriile Cărturești și Humanitas, precum și Asociația Editorilor din România (AER).

Potrivit Consiliului Concurenței, aceste entități ar fi limitat comercializarea de cărți către biblioteca privată Bookster între 2017 și 2020. Bookster achiziționa cărți de la edituri și librării pentru a le împrumuta clienților corporativi, sub formă de abonament. Editorii susțin că Bookster nu respecta drepturile de autor și funcționa în afara cadrului legal stabilit pentru bibliotecile publice.

Reacții din partea editurilor și asociațiilor

Gabriel Liiceanu, fondatorul Humanitas, a descris amenda dată de Consiliul Concurenței ca fiind „o lovitură mortală”. Liiceanu a subliniat contribuția pe care Humanitas a adus-o culturii românești în ultimii 34 de ani, menționând că decizia Consiliului Concurenței ignoră complet aceste eforturi și realizări. El a criticat dur modul în care autoritățile tratează o industrie deja fragilă și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la viitorul culturii în România.

La rândul său, Curtea Veche Publishing a catalogat decizia ca fiind abuzivă și nemeritată, afirmând că editura respectă toate legile concurenței și că va contesta amenda în instanță.

Cărturești, sancționat cu cea mai mare amendă, de peste 800.000 de euro, a respins vehement acuzațiile, subliniind că întotdeauna a sprijinit literatura și scriitorii români prin inițiative culturale și educaționale.

Sursa: Dreamstime

Nemulțumiri în industria editorială

Asociația Editorilor din România (AER) a reacționat printr-un comunicat de presă, susținând că acțiunile sale au fost publice și că scopul era protejarea drepturilor de autor și combaterea pirateriei. AER a acuzat Consiliul Concurenței că nu a ținut cont de procesele în derulare împotriva Bookster pentru concurență neloială și că a distorsionat faptele pentru a justifica sancțiunile aplicate.

Bookster este o companie privată care oferă împrumuturi de cărți către marile companii, acestea plătind abonamente pentru angajați. Editorii și librarii acuză că această practică subminează drepturile de autor, deoarece o carte achiziționată de Bookster poate fi împrumutată de sute de ori, fără a plăti în mod corespunzător pentru utilizarea ei repetată.

Impactul sancțiunilor

Decizia Consiliului Concurenței a generat reacții vehemente în industrie, multe dintre entitățile sancționate anunțând că vor contesta amenzile în instanță. Editorii și librarii avertizează că astfel de măsuri punitive ar putea avea un impact devastator asupra unei industrii deja vulnerabile și subfinanțate, punând în pericol viitorul cultural al României.

Amenda a fost distribuită între entitățile implicate astfel:

  • Curtea Veche Publishing: 422.220 lei
  • Nemira Publishing House: 324.636 lei
  • Humanitas S.A.: 365.718 lei
  • Publica Com S.R.L.: 174.677 lei
  • Direct Client Services S.R.L. (Cărturești): 3.982.290 lei
  • Librăriile Humanitas S.A.: 582.362 lei
  • Asociația Editorilor din România: 115.696 lei