„Nu mă ascund în spatele niciunei imunităţi şi, la fel ca şi familia Gigină, doresc adevărul despre acel accident. Înţeleg că sunt opinii juridice divergente cu privire la posibilitatea reluării votului. Prin urmare, ca să nu mai existe vreo îndoială, vă anunţ că demisionez din Senatul României. Procedura, conform Regulamentului, se va realiza săptămâna viitoare", a scris Oprea, vineri, pe Facebook.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat cu câteva ore înaintea anunțului demisiei lui Oprea că senatorul are posibilitatea să demisioneze din Parlament pentru a „detensiona situaţia”.
„După părerea mea, în Parlament nu trebuie să se voteze vinovăţia sau nevinovăţia unei persoane sau a unui parlamentar şi a unui fost ministru şi actual ministru, se stabileşte numai în instanţa de judecată. Situaţia la care s-a ajuns acum, în speţa senatorului Oprea, este una care nu poate fi uşor detensionată şi nu poate fi uşor rezolvată. Nu sunt convins că există posibilitatea procedurală să se reia votul în Senat, dar există posibilitatea pentru persoana implicată să demisioneze dacă vrea să detensioneze situaţia", a afirmat Iohannis. El spune că a fost foarte îngrijorat să vadă câtă lume a ieşit să protesteze în cazul Oprea.
„Pe bună dreptate oamenii sunt revoltaţi. Adică, cum îşi permit parlamentarii să protejeze pe cineva printr-un vot? Dacă omul este nevinovat, nevinovăţia sa se va stabili în instanţă. Lucrurile au ajuns într-o zonă unde nu ar fi trebuit să se ajungă. Sunt foarte trist, mâhnit, că Senatul, după atâta şi atâtea discuţii pe această temă, nu a înţeles despre ce este vorba. Senatorii în continuare votează la comanda partidului din care fac parte, fără să ţină cont de nevoia de transparentizare şi deschidere. Inclusiv în Senat avem atâţia oameni care au un discurs deschis anti-justiţie. Este revoltător şi cred că, odată şi odată, trebuie să înţeleagă alegătorul că de el depinde. Alegătorul poate să rezolve această problemă. Sunt partide care au înţeles cât de cât această nevoie de reformare şi sunt partide care nu vor să înţeleagă că drumul României este înspre stat de drept şi transparenţă. Şi, dacă alegătorul vrea să participe la acest proces de primenire, atunci nu are decât să voteze partide care nu au pe liste penali şi să nu voteze partide care păstrează penalii pe listă, cu riscul unor nemulţumiri populare importante", a spus şeful statului.
Întrebat cu privire la rezolvarea situaţiei în cazul Oprea printr-o grevă parlamentară, şeful statului a subliniat că în Parlament se lucrează prin vot nu prin grevă.
"Prin grevă poţi să atragi atenţia asupra unei chestiuni care este destul de clar în atenţia opiniei publice şi, după părerea mea, se poate detensiona, dar numai în această speţă. În rest, alegătorii trebuie să facă alegeri clare, să terminăm odată cu aceste partide care nu au înţeles deloc ce vrea românul. Oamenii nu îşi mai doresc corupţi în Parlament, penali în Parlament", a subliniat Iohannis.
Preşedintele a precizat că nu este specialist în regulamentele Camerelor. "Vor stabili ei acolo în Parlament dacă se poate relua sau nu. Dacă se poate relua este bine să se mai voteze o dată, dar problema în fond rămâne aceeaşi, sunt prea mulţi oameni care au probleme în Parlament", a arătat şeful statului.
Totodată, întrebat dacă există un soi de ipocrizie în cererea lui Oprea de reluare a votului, preşedintele a susţinut: "Nu pot eu să răspund în numele altui politician. Puteţi să îl întrebaţi pe el cum evaluează situaţia. Dar rămâne cu un soi de imunitate care se tranşează în altă parte".