În legătură cu accidentul rutier din 2015 în care și-a pierdut viața polițistul Bogdan Gigină, Curtea de Apel București l-a achitat miercuri pe fostul ministru de Interne Gabriel Oprea.

Hotărârea de achitare a Tribunalului București a fost menținută de CAB, care a respins recursul DNA ca nejustificat.

Gabriel Oprea, achitat și în dosarul DIPI

Fostul vicepremier și ministru de Interne Gabriel Oprea a fost găsit nevinovat de Curtea Supremă. Decizia se referă la un dosar în care DNA l-a acuzat pe Oprea de abuz de putere.

Printre acuzații se număra și folosirea pe ascuns a banilor din bugetul operațional al Direcției de Informații și Protecție Internă (DIPI) pentru a cumpăra un automobil de lux Audi A8, care a fost folosit doar de fostul oficial.

Ceilalți inculpați din acest caz au fost, de asemenea, exonerați de instanță. Fostul șef al DIPI, Gheorghe Nicolae, comisarul de poliție Gabriel-Nicolae Pavel, care a supravegheat departamentul juridic al DIPI la momentul presupusei infracțiuni, fostul subsecretar de stat Nelu Zărnică și comisarul de poliție Marian-Dănuț Iacob, care a supravegheat o divizie administrativă la momentul faptei, au fost găsiți nevinovați.

„Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziţionarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne strict la situaţii legate de folosirea lor în activităţi de urmărire penală a infracţiunilor de corupţie. Ca urmare a încălcării atribuţiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar DIPI a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, în valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit în raport cu destinaţia legală a fondurilor operative”, susţin procurorii.

Destinația resurselor materiale a fost schimbată

Procurorii susțin că Gheorghe Nicolae a deturnat resursele materiale destinate autoturismului Audi A8, achiziționat din fonduri operative în mod conspirat, pentru uzul personal și exclusiv al lui Gabriel Oprea, în perioada august – octombrie 2015.

În plus, în perioada 2014 – 2015, Nicolae a aprobat mai multe rapoarte prin care a redirecționat peste 238.000 de lei alocați pentru fonduri operative pentru acoperirea unor cheltuieli de protocol sau achiziționarea de echipamente pentru instituție, deși nu aveau legătură cu activități, acțiuni sau misiuni informativ-operative.

„În aceeaşi manieră au procedat şi inculpaţii Zărnică şi Iacob, în calitate de ordonatori de credite în DIPI, care au întocmit rapoarte prin care a fost schimbată destinaţia sumei de 9.398 lei, respectiv 4.955,51 lei”, au mai constatat anchetatorii.