Popoviciu se află sub mandat de supraveghere de 30 de zile, fiind obligat să poarte brăţară electronică şi să se prezinte de trei ori pe săptămână la secţia de poliţie din Londra. Acesta a fost condamnat definitiv la şapte ani de închisoare, pentru tranzacţionarea la un preţ subevaluat a unui teren de 224 de hectare de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice Bucureşti.
Locul în care se afla Gabriel Popoviciu a fost deconspirat de autorităţile din România, care au anunţat imediat poliţiştii din Londra. Poliţia londoneză a reuşit să ia legătura cu avocatul omului de afaceri, după care acesta, împreună cu Popoviciu, s-a prezentat la secţia de poliţie din Londra.
Pe 2 august, Gabriel Popoviciu a fost condamnat şi dat în urmărire internţională următoarea zi pentru că poliţiştii nu l-au găsit.
Gabriel Popoviciu a fost dat în urmărire internaţională pe 3 august, după ce a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru tranzacţionarea terenului Universitării de Ştiinţe Agronomice Bucureşti.
Ulterior dispariţiei, avocatul său, care este şi fost director FBI, Louis Freeh, a transmis, printr-un comunicat de presă, că e "profund dezamăgit" de decizia instanţei supreme de a-l condamna pe acesta la 7 ani de închisoare, precizând că hotărârea nu este susţinută nici de lege, nici de fapte.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că instituţia pe care o conduce aşteaptă toată documentaţia în acest caz.
"Problema extrădării lui Popoviciu o vom aborda ce pe orice altă problemă de extrădare, cu maximă celeritate şi pe baza documentaţiei legale necesare. Popoviciu s-a predat autorităţilor politiei londoneze. Noi nu ştim în momentul asta care este mobilul ce l-a determinat să se predea. El putând foarte simplu să urce în avion, să vină acasă să se predea autorităţilor române. Putea să meargă la ambasadă să spună: «Vreau să intru sub justiţia mandatului de arestare». Prin urmare, cu prudenţă, un termen foarte scurt, trebuie să vedem de ce s-a predat. Dacă s-a predat să intre în puterea mandatului de arestare, azi-mâine agenţii Interpol din România pleacă la Londra să-l aducă acasă să-l pună sub puterea mandatului de arestare. Instanţele trimit din oficiu documentaţia. De ce aşteptăm documentaţia? Dacă cumva s-a predat exact cu scopul contrar, de a rămâne sub protecţia autorităţilor judiciare londoneze, atunci Anglia, ţară membră a Uniunii, autorităţile judiciare din Anglia vor judeca mandatul european de arestare şi vor decide trimiterea lui în România", a declarat Tudorel Toader.