În 2016, zona comercială Băneasa s-a clasat pe prima poziţie într-un top realizat de revista Capital în funcţie de cifra de afaceri a tuturor mallurilor din România. Afacerile cu 3,4% mai mari îi asigură supremaţia în rândul centrelor comerciale moderne din ţară şi în 2017. Pe locul doi este mallul AFI Palace Cotroceni, care a adus proprietarilor 34 mil. euro din chirii în 2017.
CITITI SI Topul afacerilor rulate de toate mallurile din România
Proiectul imobiliar din nordul Capitalei i-a adus lui Popoviciu un profit net cu circa 10% peste cel din 2016 şi cel mai mare de la lansarea centrului comercial în 2008, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice.
Vânzările retailerilor care au închiriate spaţii în Băneasa Shopping City au depăşit anul trecut 250 mil. euro, echivalentul a 5.000 de euro/mp şi cu 85% peste încasările din primul an de funcţionare, fără a lua în calcul vânzările hipermarketului Carrefour. Spre comparaţie, vânzările comercianţilor din AFI Palace Cotroceni au ajuns la peste 240 mil. euro în 2017.
„Creşterile anuale înregistrate de Băneasa Shopping City ne demonstrează că am pornit de la o premisă reală şi că oferta propusă vizitatorilor noştri a fost una corectă“, a declarat Arthur Popa, CEO-ul Băneasa Developments.
În ultimul an, datoriile firmei Băneasa Developments, prin intermediul căreia funcţionează zona comercială Băneasa, au scăzut cu 7,5% până la 80,4 mil. euro.
Compania Băneasa Developments este controlată indirect de omul de afaceri Gabriel Popoviciu şi asociatul său Radu Dimofte.
Popoviciu a dezvoltat în Băneasa o suprafaţă de 170.000 mp, din care 44% reprezintă locuinţe, iar restul este mallul Băneasa Shopping City şi galeriile comerciale din jur, plus complexul de birouri Băneasa Business&Technology Park. El a investit până acum aici circa 256 mil. euro.
Băneasa Developments operează în prezent unul dinte cele mai mari centru comercial din România, pe o suprafață de peste 80.000 mp și cu 364 de magazine. În ultimii zece ani, compania a investit circa 165 milioane de euro în dezvoltarea zonelor comerciale, care au stat la baza dezvoltărilor ce au urmat în zonele înconjurătoare din nordul Bucureștiului.
Nu toate afacerile lui Popoviciu merg strună. Celălalt mall deţinut de el în Oradea stă mult mai prost. Centrul comercial Oradea Shopping City a fost scos la vânzare pentru 15 mil. euro la şase ani după ce a fost cumpărat la licitaţie în procedură de faliment.
Omul de afaceri a fost dat în urmărire internaţională pe 3 august 2017, ca urmare a condamnării la 7 ani de închisoare pentru tranzacţionarea la un preţ subevaluat a terenului de peste 200 de hectare pe care s-a ridicat proiectul Băneasa şi care a fost preluat de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice Bucureşti. El a fost reţinut de poliţia londoneză şi eliberat ulterior, după plata unei cauţiuni în valoare de 200.000 de lire sterline, însă este nevoit să poarte o brăţară de supraveghere.
Gabriel Popoviciu s-a clasat pe locul 11 în ultima ediţie a Top 300 Capital cu o avere estimată la 280-300 mil. euro.