Este fiul lui Aurel Popoviciu, profesor la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, instituția de învățământ care pus la dispoziție un teren de 224 hectare pentru Băneasa Shopping Center, complexul dezvoltat de „Puiu”, împreună cu partenerul lui Radu Dimofte, prin compania Băneasa Developments. Aceasta e cea mai mare afacere a lui Popoviciu, cea care i-a adus și condamnarea la 7 ani de închisoare, decisă miercuri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Băneasa Shopping Center are o valoare totală estimată la peste 2 miliarde de euro.
Societatea Băneasa Developments a încheiat 2016 cu o cifră de afaceri netă de aproape 50 milioane de euro și un profit net de 19 milioane de euro, numărul mediu de angajați fiind de 180. Rezultatele sunt în creștere ușoară comparativ cu 2015.
Firma avea, la sfârșitul anului trecut, datorii de 87 milioane de euro și creanțe de numai 2 milioane de euro, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor Publice.
Gabriel Popoviciu este ginerele lui Ion Dincă, prim-vice-prim-ministru pe vremea lui Ceaușescu. Împreună cu celălalt ginere al lui Ion Dincă, Nicolae Badea, Popoviciu a înființat după 1989 ComputerLand, una dintre primele companii IT&C.
Printre altele, Popoviciu deține complexurile hoteliere Ramada Plaza și Ramada Parc din Capitală.
Anul trecut, Popoviciu a demarat lucrările la Belvedere Residences, „primul proiect rezidențial de anvergură amplasat în zona Barbu Văcărescu”, după cum îl prezintă promotorii. Costul total estimat al ansamblului se cifrează la 17 milioane de euro, iar primele locuințe ar urma să fie livrate în 2018.
Popoviciu a fost condamnat definitiv miercuri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 7 ani închisoare în dosarul „Băneasa”.
La ultimul termen al procesului din 5 iulie, un procuror de la DNA a cerut judecătorilor majorarea condamnărilor date de instanţa de fond pentru inculpaţii din acest dosar, în sensul aplicării unor pedepse orientate către maximul prevăzut de legea penală.
De cealaltă parte, avocaţii au solicitat judecătorilor desfiinţarea sentinţei date de Curtea de Apel Bucureşti şi trimiterea dosarului spre rejudecare. Aceştia au semnalat faptul că motivarea instanţei de fond este incompletă şi judecătorii nu s-au pronunţat pe infracţiunea de complicitate la dare de mită reţinută în sarcina unora dintre inculpaţi. În plus, avocaţii au arătat că terenul în cauză se afla în proprietate privată şi nu publică, astfel încât nu se poate spune că a fost înstrăinat un bun al statului.
Gabriel Popoviciu a fost condamnat în iunie 2016 de Curtea de Apel Bucureşti la nouă ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat de fapte de corupţie în legătură cu asocierea firmei sale, SC Băneasa Investments SA, cu Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Capitală, pentru un teren de 224 de hectare.