Gabriel Resources contestă în instanță deciziile privind aurul din Roșia Montană
Compania canadiană Gabriel Resources, care a inițiat proiectul minier de la Roșia Montană, continuă să dea în judecată statul român pentru aurul din Munții Apuseni. Firma și subsidiara sa din România, Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), unde deține peste 80% din acțiuni, au deschis un nou proces la Curtea de Apel Alba Iulia.
Canadienii contestă decizia Autorității Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), care a refuzat să prelungească licența de exploatare a aurului și argintului din Roșia Montană. RMGC a cerut prelungirea licenței pe 6 martie 2024, dar ANRM a analizat documentele și a decis, la sfârșitul lunii iunie, să nu aprobe solicitarea.
Pârâtă în dosar este și compania de stat Minvest SA Deva
După aceea, Gabriel Resources a anunțat că a informat oficial președintele și premierul României despre intenția de a contesta decizia autorităților de a nu prelungi licența pentru exploatarea aurului de la Roșia Montană.
Reprezentanții companiei au spus că refuzul autorităților române este nedrept și nu respectă legea, mai ales că România a păstrat licența în timpul procesului internațional (arbitrajul ICSID), care s-a încheiat favorabil statului român.
Procesul înregistrat la Curtea de Apel Alba Iulia pe 23 decembrie 2024 nu a primit încă un termen de judecată. Pe lângă ANRM, în acest proces mai este implicată și compania de stat Minvest SA Deva, care deținea inițial licența și a transferat-o către RMGC. Minvest SA are 19,3% din acțiunile RMGC.
Sechestrul pe acțiunile deținute la RMGC, contestat
Într-un alt proces, Gabriel Resources a contestat legalitatea deciziei reprezentantului Oficiului Registrului Comerțului (ORC) Alba, care a pus sechestru pe acțiunile companiei de la RMGC. Pe 13 februarie 2025, Tribunalul Alba a respins cererea companiei și a decis că decizia ORC Alba de a pune sechestru pe acțiuni este legală.
Sechestrul a fost impus de Administrația Județeană a Finanțelor Publice Alba, deoarece România trebuie să recupereze aproximativ 10 milioane de dolari de la Gabriel Resources, ca urmare a câștigării unui proces la Tribunalul ICSID.
Gabriel Resources a susținut că ORC nu a verificat corect cererea de sechestru și că au fost comise erori, mai ales că au fost înregistrate informații greșite. ORC a recunoscut că a făcut o eroare și a corectat-o ulterior, dar Gabriel Resources a afirmat că procesul nu a fost în conformitate cu legea, deoarece nu erau toate documentele necesare la dosar.