Gabriel Resources a anunțat că pretențiile de arbitraj la Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor referitoare la Investiții (ICSID) ale companiei împotriva guvernului român au fost respinse cu o majoritate de doi la unu. De asemenea, tribunalul a acordat României despăgubiri de aproximativ 10 milioane de dolari, ce reprezintă onorarii și cheltuieli de judecată.
Gabriel Resources nu are bani să plătească onorariile și cheltuielile de judecată
Sentința este obligatorie pentru părți, iar suma de plată atrage dobânda simplă de la data pronunțării hotărârii la rata de 3 luni a Trezoreriei SUA, transmite Yahoo Finance.
Compania consideră că decizia tribunalului este profund greșită și reprezintă o parodie de justiție. Gabriel Resources continuă să analizeze hotărârea împreună cu consilierii săi juridici pentru a-și evalua opțiunile, inclusiv pentru a contesta decizia prin intermediul procesului de anulare prevăzut de Convenția ICSID.
În prezent, compania dispune de fonduri disponibile de aproximativ 2,7 milioane de dolari canadieni (2 milioane de dolari americani) și se așteaptă ca acest sold să fie epuizat în cursul normal al activității până în mai 2024. Gabriel intenționează să efectueze o analiză imediată a obligațiilor sale financiare actuale și viitoare și a capacității de a obține fonduri pentru a achita sumele de plătit.
În pofida acestei revizuiri, Gabriel Resources va avea nevoie de finanțare suplimentară în al doilea trimestru al anului 2024 pentru a continua activitățile pe termen mai lung și pentru scopuri generale de capital de lucru.
Există un risc semnificativ ca o finanțare suplimentară suficientă să nu fie disponibilă pentru companie în condiții acceptabile sau deloc. Imposibilitatea de a strânge fonduri în funcție de necesități ar avea un impact negativ asupra situației financiare și asupra capacității companiei de a-și continua activitatea, se arată într-un comunicat transmis de companie.
Compania ceruse despăgubiri de 6,7 miliarde de dolari
Amintim că, ICSID a emis pe 8 martie o decizie prin care a respins cererile de arbitraj depuse de Gabriel Resources împotriva Guvernului României în legătură cu investițiile sale în proiectul minier de aur și argint de la Roșia Montană.
Compania a inițiat arbitrajul în fața ICSID în iulie 2015, în temeiul tratatelor bilaterale de investiții Canada-România și Regatul Unit-România, ca urmare a refuzului guvernului român de a acționa în ceea ce privește autorizarea proiectului Roșia Montană.
Valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate de Gabriel Resources în dosarul arbitral internațional deschis împotriva României se ridica la aproximativ 6,7 miliarde de dolari.