Gabriel Resources va contesta decizia! Canadienii au avut o primă reacţie după verdictul în procesul Roşia Montană. Firma cere daune de nu mai puţin de 6,7 miliarde de dolari.
Gabriel Resources, reacţie după verdictul în procesul Roşia Montană
Gabriel Resources va contesta verdictul. Decizia Curții de Arbitraj Comercial Internațional de la Washington stipulează că statul român nu este obligat să acorde nicio despăgubire canadienilor.
Compania canadiană a solicitat despăgubiri în valoare de aproximativ 6,7 miliarde de dolari pentru blocarea exploatărilor de aur.
Tribunalul Internațional de Arbitraj a decis că România nu este obligată să plătească compensații către Gabriel Resources, ci dimpotrivă, țara noastră este eligibilă pentru compensații din partea acestei companii.
Gabriel Resources este obligată să transfere aproximativ 1,4 milioane de dolari în conturile României, sumă care acoperă cheltuielile de judecată. În plus, vor fi calculate dobânzi și penalități asupra acestei sume.
Decizia în procesul Roșia Montană
Decizia Tribunalului Internațional de Arbitraj a surprins guvernul de la București, deoarece autoritățile se așteptau ca România să piardă acest proces.
Chiar Marcel Ciolacu spunea că România va fi obligată să plătească despăgubiri în valoare de aproximativ două miliarde de dolari.
În contrast, firma Gabriel Resources solicita ca despăgubirile pe care statul român ar fi trebuit să le plătească să se ridice la aproximativ șapte miliarde de dolari.
Cu toate acestea, Tribunalul Internațional a decis că România nu a comis nicio greșeală atunci când a suspendat investiția la Roșia Montană. Astfel, despăgubirile cerute de Gabriel Resources nu au fost acordate.
Roșia Montană rămâne în patrimoniul UNESCO
Acum, potrivit deciziei, Roșia Montană rămâne în patrimoniul UNESCO, iar trebuie menționat că decizia a fost criticată de către Gabriel Resources.
Gabriel Resources a declarat că va consulta avocații și va lua în considerare posibilitatea de a contesta decizia.
Există o cale de atac extraordinară. În următoarele 20 de zile, părțile trebuie să decidă dacă sunt de acord să facă publică integral această decizie.
Guvernul de la București a confirmat că este de acord cu publicarea integrală a deciziei, dar rămâne de văzut care va fi poziția Gabriel Resources.
După expirarea acestor 20 de zile, începe un alt termen, de aproximativ patru luni, în care compania canadiană poate contesta decizia.
Ce spun oficialii României
Președintele Senatului, Nicolae Ciucă a postat un mesaj după marea victorie.
„România câştigă procesul privind Roșia Montană! Statul român nu are de plată despăgubiri de miliarde, ba chiar are de recuperat cheltuieli de judecată. După nouă ani de proces, acest dosar se închide printr-o decizie definitivă și executorie.
S-a putut ajunge la această soluționare favorabilă mai ales ca urmare a muncii depuse de experții Ministerului de Finanțe condus de Marcel Boloș și de echipa de avocați selecționată de minister.
Mulțumesc tuturor celor care au muncit pentru cauza României!” a scris Nicolae Ciucă pe Facebook.