Capital: Ati demisionat sau ati fost demis?


Gabriel Zbarcea: Am demisionat. Asa scrie si in decizia de eliberare din functie, la cerere.



Capital: De ce?


Gabriel Zbarcea: Complicam prea mult lucruri care, de fapt, sunt simple. A fost o decizie personala care a avut ca motivatie principala faptul ca vreau sa ma dedic mai mult familiei. Stresul permanent si lipsa unui orizont de timp cert in care multiplele probleme cu care ma confruntam sa se termine au constituit, de asemenea, motive insemnate in luarea deciziei. La AVAS, in fiecare zi se intampla cate ceva, trebuia sa repar cate ceva. Deci atat, am plecat pentru ca asa cred ca e mai bine pentru mine. E simplu. Orice alta interpretare a gestului meu nu este decat pura speculatie. De la inceput m-am gandit la un mandat pe termen scurt sau mediu. In aceasta pozitie nu e bine sa fie pusi oameni cu mandate de patru-cinci ani, pentru ca ori vor claca, ori exista riscul sa fie pervertiti de sistem. Mi-am propus sa stau cat cred ca pot si apoi sa plec.


Capital: Pe cine ati suparat?


Gabriel Zbarcea: Nu am avut conflicte majore, dimpotriva, activitatea mi-a fost bine apreciata cam de toata lumea. Am preluat o institutie care era puternic divizata. Acest AVAS provine din fostul APAPS si fostul AVAB; este o institutie care functioneaza si acum in doua sedii diferite, care are mentalitati diferite, unde nu exista coeziune sau unitate. Aceste cuvinte sunt grele pentru cei care compun institutia. Noi functionam si acum pe bilanturi diferite, partea de APAPS si partea de AVAB. Este o institutie care trebuie reformata profund si pe care cred ca am incercat sa o reformez. si cred ca am facut ceva in sensul acesta. Am incercat sa reformez sistemul. Se pare ca erau foarte multi directori care nu faceau nimic, multi dintre ei nu corespundeau pozitiilor respective. Eu am si schimbat 10-15 directori”


Capital: Si care au fost reactiile?


Gabriel Zbarcea: Nu m-au interesat. Telefoane am primit, insa nu am avut presiuni politice. Acesta este sistemul, dar mi-am vazut de treaba. Niciodata nu mi-a zis nimeni “daca demiti persoana respectiva, ai de suferit”.


Capital: Cum e sa vii din mediul privat unde exista anumite reguli si sa intri intr-un sistem de stat? Cum esti perceput?


Gabriel Zbarcea: Initial, institutia a functionat cu teama. Cine este Zbarcea? De unde vine? Al cui este? Dar oamenii si-au facut treaba, dupa care cred ca am reusit sa impun un anumit respect profesional. Eram altceva, dupa cum ziceau ei. Am incercat sa impun niste deadline-uri pentru anumite lucrari, dar pentru mine a fost o surpriza. E o diferenta mare intre activitatea privata si cea de stat. Era foarte greu sa-mi dau seama care dintre ei lucreaza efectiv, pentru ca urma o reforma profunda a institutiei la nivel de referenti, de experti.


Capital: A fost un handicap faptul ca nu ai fost angajat politic?


Gabriel Zbarcea: Poate ca a fost un avantaj: pentru ca nu am avut obligatii politice, nu trebuia sa raspund la anumite comenzi. Nu stiu in ce tabara am fost perceput de toata lumea, dar eu cred ca am fost pe locul meu si in momentele in care se vorbea de demisia Guvernului. N-as putea sa spun ca problemele politice, din ultimele noua luni din Romania nu mi-au afectat si activitatea. Eram intrebat de catre ofertanti, cei care depusesera scrisori de intentie, daca guvernul care va veni va duce mai departe acest mandat. Unii ma intrebau daca se mai privatizeaza BCR. S-a simtit o oarecare instabilitate din punct de vedere politic si la nivelul business-ului.



Capital: Ce ati schimbat in institutie?


Gabriel Zbarcea: Am schimbat destul de multe lucruri la nivel de politici macro. Pot spune ca am schimbat politici. Pe valorificare, cred ca eram la doua saptamani de la numire si am blocat conturile debitorilor de la sanatate. Nu se intamplase niciodata pana atunci ca o asemenea decizie, cu impact foarte mare, sa fie luata. Au intrat cu totii, debitori de stat sau privati, indiferent de culoarea lor politica.



Capital: Care a fost reactia sistemului?


Gabriel Zbarcea: Am primit telefoane din toate directiile. Nu din Guvern, dar au fost diversi oameni interesati. Poate ca unii aveau dreptate. Am blocat conturi la regii de apa, la unitati militare… au intrat toti in aceeasi oala.



Capital: si s-au platit banii?


Gabriel Zbarcea: Au platit multi dintre ei. Institutia avea o tinta de incasari pe valorificare pe 2005 de 2.500 miliarde lei. La finele lunii august incasasem 3.000 de miliarde lei.



Capital: Si n-ati iertat chiar pe nimeni?


Gabriel Zbarcea: Pe nimeni. Am blocat conturile tuturor debitorilor pe care ii aveam in portofoliu. Au fost zeci de mii de debitori. Ne era si greu sa semnam atatea hartii. De aceasta operatiune n-a stiut nimeni si nu am primit nici o comanda politica. Erau debitori neatinsi de ani de zile, care nu au fost nici macar somati sau notificati.



Capital: De cate ori vorbeati cu premierul pe zi?


Gabriel Zbarcea: Nu vorbeam zilnic. M-a lasat sa-mi fac treaba. Eu m-am obisnuit ca despre lucrurile importante sa informez in scris. Am facut informari atat premierului, cat si presedintelui. Regulat trimiteam informari despre cati bani am incasat si ce se intampla. Era firesc sa stie atunci cand blochezi o mie de conturi si bulversezi oarecum sistemul bancar, pe cel energetic. Astfel de informari au fost de altfel trimise in mod regulat si in legatura cu alte subiecte pe care eu le-am considerat sensibile.



Capital: Mai departe ce veti face?


Gabriel Zbarcea: Pana in ianuarie nu fac nimic. Ma odihnesc.



Capital: Si dupa aceea?


Gabriel Zbarcea: Probabil ca o sa fac avocatura. Experienta profesionala si diploma de avocat nu mi-o ia nimeni. Dar pana in ianuarie mai e timp si nu exclud nimic din start.



Capital: Politica?


Gabriel Zbarcea: Nu, in momentul de fata. S-ar putea sa ma tenteze intr-o anumita perioada a vietii mele.



Capital: Catre ce doctrina v-ati indrepta?


Gabriel Zbarcea: Este foarte clar, la liberalism.



Carte de vizita


Nume: Zbarcea

Prenume: Gabriel

Data si locul nasterii: 18.02.1973

Stare civila: casatorit, doi copii

Activitate profesionala:

1992–1993 – Secretar general al European Law Student Association (ELSA) Romania

1993-1995 – presedintele Ligii Studentilor din Universitatea Bucuresti

1995 – 1996 – asistent universitar la Facultatea de Drept

1996 – 1998 – asistent universitar

la scoala de stiinte Politice si Administrative a Universitatii Bucuresti – Departamentul de Drept

1995 – 2005 – avocat asociat la Musat & Asociatii

Ianuarie 2005 – Consilier de Stat al Primului-Ministru al Romaniei

Ianuarie – septembrie 2005 – presedinte AVAS si presedinte al Comisiei de privatizare a BCR.



Gabriel Zbarcea despre…


Tractorul Brasov: Conditia ca o suma importanta de bani sa fie investita in societate este normala. Societatea a avut facilitati de-a lungul timpului si a beneficiat de stergeri de datorii. Cine vrea sa cumpere astfel de societati curate, trebuie sa faca aceste investitii. Acesta a fost si calculul pe care l-a realizat Consiliul Concurentei vizavi de volumul facilitatilor de care a beneficiat Tractorul Brasov. Acestea sunt si regulile Uniunii Europene.


…litigiul cu Noble Venture: S-a scris acum trei luni ca dosarul este pierdut. Nu as putea spune acest lucru decat daca as fi vorbit cu arbitrul si as sti solutia. Este foarte posibil sa se fi incercat crearea imaginii ca lucrurile sunt pierdute si ca nimic nu se mai poate face. Asta pentru a pune o anumita presiune pentru ca autoritatile statului sa faca o tranzactie. Dar niciodata nu a existat o cerere oficiala din partea Noble Venture de a face tranzactii cu statul roman.