Gabriela Firea a explodat: A lansat joi un atac foarte dur la adresa Guvernului Cîțu, pe care îl acuză că nu urmărește decât realizarea intereselor membrilor de partid ai formațiunilor politice care formează alianța aflată la guvernare.
Firea este revoltată de inițiativa anunțată de Premierul Cîțu, prin care prefecții și subprefecții vor trece la rangul de demnitari publici.
Gabriela Firea a explodat: Coaliția Dreptei mai dă o țeapă românilor!
Sfidare la guvernare! Coaliția Dreptei mai dă o țeapă românilor! Prefecții și subprefecții nu mai sunt înalți funcționari publici, profesioniști ai statului care să-și facă datoria indiferent de guvernare, ci vor fi numiți politic.
Guvernul Cîțu a schimbat, prin ordonanță de urgență, Codul Administrativ, pentru a face loc politrucilor săi. Daca făceam noi așa ceva, ieșeau în stradā…
Este mai mult decât o țeapă, este o sfidare nerușinată la adresa naivilor care au luat aburelile electorale ale Dreptei drept angajamente de oameni serioși.
În loc de meritocrația și depolitizarea promise de USR, guvernul Cîțu livrează total opusul, clientelism și politizare cât cuprinde.”, a scris fostul Primar General joi pe Facebook.
Prefectul, reprezentant al Guvernului pe plan local
Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri modificarea OUG 57/2019 privind Codul administrativ referitor la statutul prefectului şi subprefectului, aceste funcţii urmând să fie unele de demnitate publică.
”Actul normativ va clarifica statutul prefectului şi subprefectului ca fiind funcţii de demnitate publică atât corelativ cu poziţiile exprimate la nivel politic de Parlamentul României şi cu Strategia privind funcţia publică 2016-2020, cât şi corelativ cu necesitatea de clarificare a statului prefectului şi subprefectului identificată prin Programul de guvernare.
Prefecţii şi subprefecţii îşi vor păstra calitatea de înalt funcţionar public pentru o perioadă de maxim 30 zile de la intrarea în vigoare a actului normativ.
Prin aplicarea noii reglementări, ocuparea unor funcţii de demnitate publică de către prefect şi subprefect, situaţie în care aceştia pot fi membri ai unor partide politice, este în concordanţă cu rolul prefectului de reprezentant al Guvernului pe plan local, Guvernul fiind o autoritate publică care are structură politică”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.