Programul de transport şcolar urmează să fie extins şi la şcoli din sectoarele 1 şi 6, a anunţat joi primarul general, Gabriela Firea, menţionând că proiectul pilot demarat la Şcoala nr. 195 (Hamburg), unde elevii beneficiază de 11 autobuze şcolare puse la dispoziţie de STB, se bucură de apreciere.
„Cât priveşte autobuzul şcolar, în această perioadă, Direcţia de Transporturi şi STB realizează o procedură prin care să închiriem cât mai rapid microbuze şcolare, iar următoarele şcoli care vor beneficia de acest transport pentru elevi sunt din sectoarele 1 şi 6. M-aş bucura ca într-un timp cât mai scurt să putem să vă invităm, pentru că proiectul pilot din sectorul 3 se bucură de apreciere din partea elevilor şi părinţilor şi am primit foarte multe solicitări. Din păcate, nu avem atât de mulţi bani încât să îl aplicăm în tot Bucureştiul, pentru că ar degreva foarte mult sarcina părinţilor dimineaţa şi după-amiaza, dar ar fluidiza şi traficul în zonă. Şi, oricum, copiii sunt bucuroşi să vină împreună la şcoală. (…) Am discutat deja şi cu domnul primar de la sectorul 1 şi de la sectorul 6 – vom aplica acest proiect în cele două sectoare menţionate”, a spus presei edilul general.
Primarul sectorului 1, Daniel Tudorache, a precizat pentru AGERPRES că în acest program urmează să fie incluse Şcoala Pia Brătianu şi Şcoala nr. 12.
Primarul sectorului 6, Gabriel Mutu, a declarat că este vorba despre şcolile: Sf Andrei, nr. 279, Liceul Lovinescu şi Colegiul Naţional Elena Cuza.
„Toate cele patru unităţi de învăţământ se află pe o rază de un km, iar zonele din care se aduc copiii sunt Ghencea/Prelungirea Ghencea”, a spus el.
Pe de altă parte, în ceea ce priveşte proiectul „Deschidem curtea şcolii”, în baza căruia să fie permis accesul elevilor în curtea instituţiilor de învăţământ pentru activităţi sportive, după încheierea orelor, primarul general a precizat că acesta a putut fi aplicat doar punctual, în cazul şcolilor care au putut asigura plata pazei.
„Eu îmi menţin această dorinţă foarte mare. Din păcate, ne-am lovit de următoarea situaţie: nu toţi directorii de şcoli au fost de acord – nu pentru că nu îmbrăţişează acest principiu, ca elevii să poată folosi curtea şcolii şi după activităţile curente, ale unei zile normale, ci pentru faptul că nu se poate asigura paza acelor locaţii, practic acelor terenuri, şi pentru că ar fi fost o cheltuială în plus. Am discutat cu domnii primari de sectoare şi s-a căutat punctual o soluţie. În unele şcoli s-au găsit soluţii pentru pază şi după-amiază, în altele nu. Deci, rămâne un program foarte frumos, dar, din păcate, din cauza constrângerilor bugetare, pentru că nu s-a putut asigura paza, pe bună dreptate directorii au spus că, dacă se întâmplă ceva pe terenul unei şcoli în afara orelor de program, dumnealor răspund pentru acei copii”, a arătat Gabriela Firea.