Într-o postare pe pagina personală de Facebook, ministrul Familiei, Gabriela Firea anunţă că instituţia se pregăteşte să lanseze Strategia Naţională pentru Protecţia şi Promovarea Drepturilor Copilului „Copii protejaţi, România sigură” 2022-2027.
Gabriela Firea explică faptul că, la momentul actual, în România unul din trei copii trăiește în condiții dificil de imaginat, iar lansarea acestui document este una extrem de importantă.
„1 din 3 copii trăieşte în condiţii pe care mulţi dintre noi nici nu ni le imaginăm. Ne pregătim să lansăm unul dinte cele mai importante documente pe care ni le-am asumat la Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse – Strategia Naţională pentru Protecţia şi Promovarea Drepturilor Copilului „Copii protejaţi, România sigură” 2022-2027.
E important în primul rând pentru că ne luăm angajamente majore, pentru următorii cinci ani, în faţa celor 3,6 milioane de copii din România. Este vorba despre măsuri şi direcţii de acţiune ţintite mai ales spre comunităţile vulnerabile, unde copiii n-au niciun viitor şi trebuie să le dăm şansa la unul!”, spune Gabriela Firea.
Gabriela Firea, despre Strategia Naţională pentru Protecţia şi Promovarea Drepturilor Copilului „Copii protejaţi, România sigură” 2022-2027
Totodată, ministrul a mai subliniat faptul că se dorește găsirea unor soluții pentru acești copii în toate domeniile, de la educație până la sănătate și asistență socială.
În același timp, ministrul adaugă că se dorește și încurajarea participării acestora la procesele decizionale care îi vizează. Un alt aspect punctat de aceasta îl reprezintă reducerea numărului de copii care sunt afectați de sărăcie, dar și de excluziune socială.
„Vrem soluţii pentru aceşti copii, soluţii care să vizeze toate domeniile, de la educaţie, sănătate şi asistenţă socială, până la promovarea unei justiţii prietenoase pentru copii, ceea ce înseamnă un sistem de proceduri penale, civile şi administrative care să nu-i inhibe sau să nu-i intimideze şi, în acelaşi timp, să garanteze respectarea tuturor drepturilor lor.
De asemenea, insistăm pentru încurajarea participării copiilor la procesele decizionale care îi privesc. Avem în faţă un document ambiţios şi va fi nevoie de toată determinarea şi voinţa – inclusiv politică! – pentru a atinge ţintele pe care ni le-am propus.
Cine finanțează noul proiect?
De exemplu, reducerea numărului copiilor afectaţi de sărăcie şi excluziune socială, sprijin cu prioritate pentru copiii în dificultate şi familiile acestora pentru a beneficia de locuinţe sociale, inclusiv sub forma suportării costurilor pentru chirie sau creşterea ratei de cuprindere în educaţia timpurie pentru copiii de până la 3 ani şi pentru cei între 4 şi 6 ani”, precizează ministrul pe pagina sa de Facebook.
În ceea ce privește finanțarea proiectului, ministrul Familiei adaugă că pentru ca toate aceste măsuri să fie implementate, vor fi folosite fonduri europene, dar și cele asumate prin PNRR. În același timp, mai există și surse externe de finanțare venite din partea organizațiilor din domeniul protecției copiilor, dar și din bugetele instituțiilor responsabile.
Gabriela Firea mai adaugă și că procesul de elaborare a Strategiei „Copii protejaţi, România sigură” a fost coordonat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie. Totodată, acesta a presupus o amplă consultare a ministerelor cu atribuţii în domeniul protecţiei drepturilor copilului, a organizaţiilor neguvernamentale, a structurilor reprezentative ale copiilor şi a altor parteneri internaţionali, adaugă ministrul.