Gabriela Firea a semnat un proiect prin care urmărește să monitorizeze copii ce se află în situații de risc. Acest proiect a fost în parteneriat cu mai multe instituții ale statului și contribuie la proiectul de digitalizare al dosarelor din instituții.
Joi a fost semnat de către Gabriela Firea contractul pentru realizarea Sistemului Informatic Național. Acesta ar avea rolul de a evidenția toți copiii cu probleme din țară: cu lipsuri materiale grave, fără acces la educație și sănătate, supuși violenței și abuzului, din familii cu risc de sărăcie extremă sau cu nevoi speciale.
Firea a anunțat semnarea contractului și în continuare a pus accentul pe faptul că ar fi o premieră, căci s-ar putea să observăm în mod real câți copii sunt în situații de risc în țară.
„Am semnat contractul pentru realizarea Sistemului Informatic Național care evidențiază toți copiii cu probleme din țară: cu lipsuri materiale grave, fără acces la educație și sănătate, supuși violenței și abuzului, din familii cu risc de sărăcie extremă, cu nevoi speciale, inclusiv cei care sunt în grija statului și pot fi adoptați. În plus, în premieră, vom ști în mod real câți copii sunt în situații de risc în România”, a anunțat Gabriela Firea.
Asocierea S&T România – Sysdome proiecte a fost câștigătorul licitației, transmite Ministerul Familiei cu privire la realizarea sistemului informatic.
Firea a mai adăugat că acest proiect reprezintă o centralizare la nivel național privind copiii aflați în situații de risc. Ea am mai subliniat faptul că prin această realizare se vor putea urmări situații la nivel național, indiferent de mediul din care provin familiile sau copii, iar acest lucru va simplifica și procesul de adopție.
„Reprezentanții celor două companii, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Elena Tudor, și secretarul de stat Doina Pârcălabu au participat la semnarea contractului. Pentru prima dată, familiile, copiii și instituțiile din domeniul protecției copilului și adopției vor avea acces la o platformă digitală. Facem o centralizare la nivel național privind copiii aflați în situații de risc și familiile vulnerabile. Așa vom putea ști, de la sate până la marile orașe, care este situația acestor copii. În același timp, simplificăm întreg procesul de adopție. Va fi mult mai ușor pentru părinții adoptatori, cât și pentru autorități să aibă acces la servicii electronice. Nu mai trebuie să se prezinte fizic la un ghișeu pentru a depune documente și toată comunicarea se face online”, a mai spus Firea.
Bazele de date actuale vor fi digitalizate în acest dosar electronic, a mai adăugat ministrul Familiei. În același timp Firea a precizat că această baza de date va fi completată în timp real de lucrătorii sociali, din toate județele țării, cu ajutorul tabletelor care fac parte din noul Sistemul Informatic Național.
„ Putem constitui, astfel, dosarul electronic al copilului în situație de risc: prevenire, protecție specială, adopție, dar și monitorizarea în urma adopției. Sistemul Informatic Național va înlocui actualele baze de date și arhive electronice folosite de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție. Acest sistem va fi bază pentru Legea prevenirii separării copilului de familie și a Observatorului Național al Copilului. Investim în acest proiect circa 9 milioane de euro, aproape 8 milioane de euro fiind fonduri europene nerambursabile. Noul sistem informatic va fi gata până la jumătatea anului viitor”, încheie ministrul Familiei.