Ministrul Gabriela Firea a anunțat luni un proiect de sprijin pentru părinții copiilor cu autism, care se confruntă cu multe dificultăți. Oficialul a punctat importanța diagnosticării și intervenției la timp în tratamentul acestor copii, care poate îmbunătăți considerabil viața lor.
Sprijin pentru recuperarea copiilor cu autism
Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea, a anunțat luni un proiect pentru sprijinirea părinților în lupta pentru recuperarea copiilor cu autism. Anunțul oficialului vine în contextul în care în România, unul din 51 de copii este diagnosticat cu tulburare de spectru autist, iar părinții acestor copii se confruntă cu dificultăți în a-i învăța „să fie independenți, să se integreze în societate, să nu se simtă singuri”, potrivit ministrului.
„Un copil cu tulburare de spectru autist este special. Lumea lui este altfel. O știu foarte bine părinții care îi cresc cu multă grijă și iubire. Statisticile neoficiale spun că în România 1 din 51 de copii este diagnosticat cu o astfel de afecțiune. Părinții lor se luptă să îi învețe să fie independenți, să se integreze în societate, să nu se simtă singuri și să nu fie victimele care nu îi înțeleg. Părinții copiilor cu autism au nevoie de sprijin nu doar financiar, ci și moral”, scrie Firea pe Facebook.
Ministrul anunță că s-a întâlnit în acest sens cu Daniela Bololoi, președinta Asociației Help Autism, Mariana Sîrbu, director advocacy al Asociației Help Autism, și Roxana Popa, directorul general al Asociației Blue Life.
Diagnosticarea și intervenția timpurie, foarte importantă
De asemenea, ministrul subliniază importanța diagnosticării precoce și a intervenției timpurii în tratamentul copiilor cu autism, care poate contribui la îmbunătățirea semnificativă a vieții lor.
„Diagnosticarea precoce și intervenția timpurie intensivă ajută până la 47% dintre copiii cu autism să poată trăi o viață independentă. Fără terapie, simptomele autismului și comportamentele disfuncționale se agravează în timp. Lucrăm pentru a veni cu un proiect prin care să sprijinim părinții să lupte pentru recuperarea copiilor cu autism”, adaugă Gabriela Firea.
La finalul anului 2021, erau înregistrați aproape 15.000 de copii cu autism, care aveau certificate de încadrare în grad de handicap: „Nu trebuie să uităm că autismul poate să apară în orice familie, indiferent de rasă, etnie, zonă geografică, nivel de educație”.