'Am solicitat Guvernului şi mulţumesc (…) domnului vicepremier Dîncu pentru tot sprijinul şi domnului vicepremier Borc pentru (…) cadrul legal prin care Primăria Generală să poată să plătească în avans gazele necesare depăşirii sezonului rece aferent facturii noiembrie – martie. Avem această Ordonanţă de Urgenţă aprobată de Guvern. Chiar astăzi (…) vom adopta şi convenţia semnată între RADET, ELCEN şi Romgaz, pentru a putea să facem această plată în avans ca urmare a Ordonanţei de Urgenţă adoptate de Guvern. Suntem cu toţii pe drumul cel bun, păcat (…) că nu s-a întâmplat acest lucru acum 10 ani, acum 15 ani, pentru că nici n-am mai fi vorbit despre RADET la acest moment, ni s-ar fi părut un subiect undeva din negura timpului', a declarat Firea la forumul 'Parteneriate pentru dezvoltarea României: Potenţialul strategic al reţelei de parcuri, clădiri şi terenuri industriale', organizat la Bucureşti.
Ea a amintit că RADET se află în prezent în insolvenţă. 'Pentru a pune pe baze sănătoase această regie şi în 2-3 ani să nu mai fie nevoie de subvenţii acordate de Primăria Capitalei, deci din banii bucureştenilor, pentru a susţine o regie cu multe probleme financiare. Cred că este decizia cea mai curajoasă luată în patru luni de zile', a spus Firea.
Potrivit Gabrielei Firea, această reţea va fi redimensionată la necesităţile actuale. 'În momentul în care s-a construit această reţea era adaptată nevoilor Bucureştiului cu platformele industriale care nu mai există. (…) Acolo sunt parcuri industriale, sunt mall-uri sau nu e nimic şi rămâne să facem ceva. Deci, în perioada următoare, prin aplicarea planului de reorganizare, aceste incidente, şi anume cartiere care rămân fără apă caldă şi căldură, pe o perioadă scurtă de timp, nu se vor mai repeta prin simplul motiv că vom investi, iar acei bani (…) se vor duce la RADET pentru aceste nevoi', a spus Firea.
Reţeaua RADET este 'îmbătrânită', a adăugat primarul Capitalei. 'Sunt conducte de 40-50 de ani. Nu s-au făcut investiţii semnificative', a precizat Firea.
Ea a mai afirmat că Primăria Capitalei plănuieşte să atragă fonduri europene pentru RADET.
'Sunt 186 de milioane de euro, fonduri europene, care vor fi obţinute de către municipalitate, deci nu de către regie, pentru că am auzit şi această ipocrizie publică: 'De ce aţi băgat în insolvenţă RADET-ul? Că pierde fondurile europene'. Este ori o lipsă de cunoştinţe, ori o rea-voinţă să spui aşa ceva, câtă vreme aplicantul este Primăria şi nu regia', a explicat Firea.