Gabriela Firea se teme cel mai mult de un cutremur în Capitală
Gabriela Firea a dezvăluit că una dintre principalele temeri atunci când a preluat mandatul a fost riscul unui cutremur devastator în București. Această preocupare a fost un factor important în decizia de a înființa Compania Municipală pentru Reabilitarea Clădirilor cu Risc Seismic.
Fostul primar al Capitalei a recunoscut că sute de imobile sunt într-o situație dramatică.
„Sunt campanie, și e vorba de cele (imobilele – n.red.) care sunt cu bulină roșie și sunt într-o situație dramatică în caz de cutremur.
Cea mai mare frică mea a fost aceasta, a unui cutremur, având atât de multe sute de clădiri cu risc seismic”, a declarat ea la Realitatea Plus.
Gabriela Firea a menționat că aceasta a fost motivul pentru care a decis să înființeze Compania Municipală pentru Reabilitarea Clădirilor cu Risc Seismic. Cu ajutorul acesteia, s-a intervenit asupra a sute de astfel de clădiri. Aceasta a adăugat că au fost realizate 10 proiecte „la cheie” în doar 2 ani, iar alte 10 sunt aproape finalizate, cu un progres de aproximativ 80%.
Potrivit ei, în total, 100 de clădiri au fost aduse la standarde de siguranță în aceeași perioadă.
Candidatul PSD la Primăria Capitalei l-a criticat pe actualul edil, Nicușor Dan. Potrivit acesteia, chiar el a recunoscut, în cadrul unei emisiuni televizate, nu a reușit să reabiliteze nicio clădire afectată de cutremur.
De asemenea, a afirmat că nu a manifestat interes sau preocupare pentru această problemă în timpul mandatului său.
Zeci de mii de oameni riscă să își piardă locuințele
Recent, George Tuță, președintele PNL Sector 1, a subliniat că există un risc semnificativ ca locuitorii să-și piardă locuințele în cazul unui cutremur. Conform estimărilor, aproximativ 25.000 de rezidenți din această zonă a Bucureștiului se află în pericol de a-și pierde casele.
El a explicat că aproximativ 10% din populația Sectorului 1 se află într-o situație de risc major în cazul unui cutremur puternic, similar cu cel din 1977. Tuță a precizat că aceste informații nu provin de la el, ci sunt rezultatul expertizei efectuate de specialiști asupra a 600 de clădiri din București.
”25.000 de bucureșteni din Sectorul 1, aproximativ 10% din populație, sunt în pericol să-și piardă casele și viețile în eventualitatea unui cutremur de intensitatea celui din 1977”, spune acesta potrivit unei opinii pentru Digi24.ro.
Mai multe puteți citi aici.