Prin urmare, alegerile europarlamentare ar urma să fie unite cu alegerile locale și să se desfășoare pe 9 iunie. Alegerile parlamentare ar putea fi programate în decembrie, împreună cu primul tur al alegerilor prezidențiale.
Se vor comasa alegerile locale cu cele europarlamentare?
Când a fost întrebată dacă unificarea alegerilor locale cu alegerile europarlamentare este într-adevăr realizabilă și dacă nu va avea consecințe negative, în special în ceea ce privește modul în care românii ar putea interpreta acest demers, Gabriela Firea a afirmat:
„Decizia va fi cu siguranță anunțată de președinții celor două partide care formează alianța de la guvernare. Din ceea ce știu eu ca discuții ce au avut loc în aceste zile, știrea este posibil să devină chiar o realitate, o certitudine. Repet, nu vreau să mă ante-pronunț. Cu siguranță va fi și o comunicare oficială. Sesiunea parlamentară a început joia trecută, pe 1 februarie.
Ar urma să primim proiecte e care să le și dezbatem, să le și adoptăm în sensul modificării legislației electorale. Doar din acel moment vom putea să vorbim cu adevărat despre comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare”.
Senatoarea PSD a spus că ar fi un avantaj, deoarece ar putea demonstra cetățenilor importanța aderării României la UE.
„Din punctul meu de vedere, ar fi un avantaj, pentru că am putea să mergem să le vorbim cetățenilor încă o dată despre importanța aderării României la Uniunea Europeană, semnificația, simbolistica, dar și în plan pragmatic, ce s-a făcut în acești ani cu fondurile nerambursabile obținute prin prisma parteneriatului european. Un miliard de euro fonduri europene doar în București.
Eu cred că este un avantaj, pentru că putem să arătăm concret luând de exemplul Capitalei, pentru că aici cunosc mai bine proiectele. Repet, un miliard euro, fonduri obținute în mandatul pe care l-am avut de primar general, fonduri care s-au dus în îmbunătățirea transportului public în rețeaua de termoficare.
Deci, practic, proiecte concrete. De asemenea, au fost multe proiecte și în țară și în Capitală pentru aparatură, în spitale, pentru infrastructură. Așadar, putem să arătăm concret și să trecem de la teorie la practică, iar cetățenii să vadă exact ce s-a întâmplat cu acele fonduri europene, în ce fel au crescut calitatea vieții lor și cum ar fi fost fără acele fonduri.
Din punctul meu de vedere, este un avantaj și dacă voi fi în situația să merg în această calitate pe străzi, nu doar de senator, ci și de candidat, acest lucru îl voi arăta și îl voi explica cu proiectele exemplificate care au fost realizate pe fonduri europene”, a declarat ea la Antena 3 CNN.
Care partid ar fi avantajat?
Gabriela Firea a fost întrebată, de asemenea, care partid ar fi avantajat de comasarea alegerilor.
„Partidul Social Democrat nu a solicitat comasarea alegerilor, să vină practic mai devreme cele locale, pentru că data este stabilită la nivel european. A fost doleanța partenerilor noștri de guvernare, au avut argumente probabil serioase. Repet, pentru noi este și un avantaj, acela de a explica cetățenilor utilitatea fondurilor europene, nu doar la nivel de simbol, ca aderarea noastră la Uniunea Europeană, dar asta, repet, cu siguranță va face obiectul unei comunicări oficiale din partea președinților celor două partide care sunt la guvernare”, a explicat aceasta.
Gabriela Firea, dezamăgită de discuția cu Marcel Ciolacu
Tot la Antena 3 CNN, președintele PSD București a vorbit despre rezultatele discuției de la sediul central al PSD cu liderul Marcel Ciolacu.
”Recunosc, am plecat un pic mai necăjită de la acea discuţie, dar e normal ca şi în viaţa politică, ca şi în cea personală, să existe momente care nu sunt neapărat dorite”, a declarat ea, fără a preciza care a fost problema.
”Au fost discuţii care au nu mers în aceeaşi direcţie, ca direcţie pe care o consideram eu potrivită”, a spus aceasta.
Senatoarea PSD a adăugat că ”în momentul în care un partid are un candidat cu potenţial, indiferent cum se numeşte, şi care are în acest moment în jurul cifrei de 30% şi ceva şi cu o campanie bună se duce spre 40% şi nu este desemnat, şi se fac alte negocieri, eventual pentru candidaţi care au 8 sau 10% dar prin împrejurarea negocierilor va ajunge să fi susţinut de o masă mare de oameni, este normal să îţi pui întrebarea ce semnal dai în ţară, către ceilalţi oameni care intră cu bună credinţă în politică”.
”E un semnal de alarmă pentru toate partidele, în momentul în care lucrurile nu se desfăşoară firesc, organic, natural. Avem un candidat cu potenţial, îl susţinem cu toţii, îl trimitem la luptă încărcat cu puterea partidului, nu încercăm să îl lăsăm singur, să fie destabilizat de campanii de defăimare şi pe urmă căutăm o soluţie care nu corespunde solicitării şi dorinţei electoratului”, a spus ea.
Gabriela Firea a subliniat că orice sondaj consultat în prezent relevă clar situația candidaților la Primăria Capitalei.
Ulterior, senatoarea a fost întrebată dacă a avut alte discuții cu liderul PSD, Marcel Ciolacu. Ea a menționat că au avut schimburi de mesaje. Mai multe despre acest subiect puteți citi aici.