Gabriela Firea, detalii din culisele coaliției
Gabriela Firea a explicat că datele indicau posibilitatea ca un candidat independent să atragă voturi atât din tabăra stângii, cât și din cea a dreptei. Cu toate acestea, a subliniat că membrii și simpatizanții social-democrați, dar și cei liberali, nu au fost receptivi la această idee. Ea a adăugat că se consideră un candidat care ar putea fi sacrificat, cel puțin în această săptămână, din cauza dificultăților întâmpinate în mobilizarea sa, mai ales după perioada de demobilizare.
Gabriela Firea a afirmat duminică, la Antena 3, că, potrivit datelor disponibile, un candidat independent ar fi putut atrage voturi de pe ambele părți politice. Ea a adăugat că această teorie nu s-a confirmat în realitate, deoarece membrii și simpatizanții atât ai partidului său, cât și cei ai Partidului Național Liberal nu au fost entuziasmați de această perspectivă.
Gabriela Firea a explicat că această concluzie a fost susținută de feedback-ul obținut din focus grupuri inițiale, sondaje de opinie și discuții deschise la sediile de partid. Ea a subliniat că, cu toate că respectă pe domnul dr. Cătălin Cîrstoiu, preferințele membrilor partidelor erau orientate către un candidat politic angajat în cursa electorală, cu sprijinul formațiunii politice, preferabil un membru activ al puterii guvernamentale și al Parlamentului.
Gabriela Firea a explicat că în perioada de precampanie și campanie, toate partidele politice își bazează activitatea pe feedback-ul obținut din focus grupuri și sondaje. Ea a menționat că în acest interval s-au analizat și deciziile luate în cadrul coaliției, iar feedback-ul primit nu a fost foarte pozitiv.
Firea: „Beneficiez de toată susţinerea colegilor mei”
Gabriela Firea a subliniat că oamenii doresc politicieni care să ofere promisiuni clare, cuantificabile și fezabile, și care să poată obține sprijin din Parlament pentru modificările legislative sau în cadrul Guvernului și ministerelor pentru proiecte de amploare, precum și colaborarea cu primarii de sectoare. Gabriela Firea a adăugat că ideea de a veni dintr-un loc unde nu se poate estima cu exactitate modul de organizare ulterioară a activității a fost primită cu rezervă din partea activului de partid și a simpatizanților.
„Oamenii îşi doresc politicieni despre care să ştie exact ce promit, cât promit, cum pot să realizeze ceea ce promit,” a spus Gabriela Firea.
Candidatul PSD la Primăria Capitalei a menționat că se consideră un candidat de sacrificiu doar pentru această săptămână, deoarece a avut dificultăți în a se mobiliza într-un timp scurt, după o perioadă de demobilizare, pentru a strânge semnături într-un interval foarte scurt. Ea a explicat că timpul era și este limitat. Firea spune că, după depunerea candidaturii, nu mai poate fi considerată un candidat de sacrificiu, deoarece beneficiază de susținerea colegilor, care au manifestat-o în ziua respectivă. De asemenea, fostul primar a menționat că, în întâlnirile directe cu cetățenii în sectoare, pe străzi și în cartiere, primește feedback pozitiv, mulți bucureșteni manifestând încredere în candidatura sa și dorind să o voteze.
„De aici înainte, odată cu depunerea candidaturii, nu mai pot fi considerat candidat de sacrificiu, pentru că beneficiez de toată susţinerea colegilor şi şi-au manifestat-o astăzi”, a mai spus Gabriela Firea.
Gabriela Firea a adăugat că evită exagerările, deoarece nimeni nu este perfect și nimeni nu deține toate răspunsurile, iar oamenii nu sunt unanimi, subliniind că este important să se gândească pragmatic. În ceea ce privește administrația actuală a orașului, Firea spune că nu poate afirma că primarul actual nu a dorit să facă ceva, deoarece poate că a dorit, însă ritmul său de acțiune este considerat foarte lent.