DREPT la REPLICĂ

În urma apariției acestui material , Primăria capitalei ne-a transmis un drept la replică. În mesaj, PMB nu neagă informațiile în sine, ci modul în care textul a fost abordat. De asemenea, Primăria invocă faptul că nu i-a fost cerut un punct de vedere înainte de se publica materialul. Redăm mai jos poziția PMB:

”  Primarul General, Gabriela Firea, denunță modul în care numele său este folosit în articolele publicației Capital și se delimitează de cele prezentate în ultima săptămână, în articolele   Gabriela Firea, lovită în plin de prietenul lui Dan Bittman. Proiect gigant, pe pământul dorit de primarul Capitalei  . Redacția utilizează în mod abuziv numele Primarului General, Gabriela Firea, cel mai probabil pentru audiență, chiar și în situații în care este vorba despre acțiuni ce aparțin unor alte persoane, prezintă propriile opinii drept fapte și ignoră prevederile Constituției privind obligația de informare corectă și deontologia profesională, care presupune ca jurnalistul să dea publicităţii punctele de vedere ale tuturor părţilor implicate. Precizăm că proiectele derulate de Primăria Capitalei au ca singură țintă locuitorii și vizitatorii Bucureștiului, nu răzbunări, lovituri sau răfuieli politice, așa cum, eronat, reiese din articolele site- ului  capital.ro .

 Astfel, în articolul din 4 octombrie – intitulat  Gabriela Firea, lovită în plin de prietenul lui Dan Bittman. Proiect gigant, pe pământul dorit de primarul Capitalei , redacția Capital vorbește despre situația în care două primării solicită Guvernului același teren ca fiind un presupus conflict, fără a preciza că aceasta este doar opinia autorului articolului
și fără a solicita un punct de vedere al celor la care se face referire. În realitate, proiectele la care se face referire nu sunt defel în contradicție: și în cazul Primăriei Sectorului 5, și în cazul municipalității, terenul este destinat construirii unor artere de circulație. Pe de altă parte, subliniem că nu este vorba despre “pământul dorit de primarul capitalei”; nefiind vorba de un interes personal, este total exagerată aprecierea că Gabriela Firea ar fi “lovită din plin”, sau cel mult este o simplă părere a celui care a scris articolul, însă neprezentată ca atare. Proiectul are ca beneficiari finali bucureștenii și pe cei care tranzitează Capitala, nicidecum un primar sau altul, cu atât mai puțin un sector sau altul.  

 

Autorul articolului îi atribuie Primarului General emoții („spre disperarea Gabrielei Firea”)  fără nicio susținere, ca pe niște date certe, deși nu au fost verificate, și fără a informa publicul cititor că sunt doar propriile presupuneri, numai de dragul de a crește numărul accesărilor. Înțelegem nevoia redacțiilor de a suscita încă din titu interesul față de
materialele publicate, însă respingem astfel de tehnici.
 
Locuitorii sectorului 5 au șanse mari să poată folosi, în curând, unul dintre cel mai mari bulevarde din București.

Proiectul aparține primarului Daniel Florea, contestatar declarat al Gabrielei Firea și lăudat deșănțat de către cântărețul Dan Bittman, care a luat de edilul sectorului 5 circa 11.000 de euro pentru un singur concert.

Cinci hectare de teren aferente liniei de cale ferată Cotroceni-Progresului, în prezent dezafectată, vor fi trecute din administrarea CFR la Consiliul Local al Sectorului 5, unde primar este pesedistul Daniel Florea. Același pământ fusese cerut, pentru Primăria Generală, notează România Liberă.

Pe traseul căii ferate, edilul vrea să construiască o nouă stradă, cu patru benzi, care să facă legătura dintre centrul orașului și sudul extrem (zona Ferentari), via intersecția Răzoare. Florea făcuse cerere către CFR încă de acum câteva luni.

“Se aprobă transmiterea unui teren în suprafaţă de 50.629 mp, având datele de identificare prevăzute în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezenta hotărâre, din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Transporturilor, cu drept de concesiune în favoarea Companiei Naţionale de Căi Ferate „C.F.R.” – S.A., în domeniul public al Municipiului București și administrarea Consiliului Local al Sectorului 5, în vederea includerii acestuia în realizarea unor proiecte investiționale”, apare în proiectul de HG publicat pe site-ul Transporturilor.

Același teren îl dorea și Primăria Capitalei, condusă de Gabriela Firea – colegă de partid cu Florea, care avea alte gânduri cu acesta. Astfel, dacă S5 vrea, cu preponderență, să facă o nouă stradă pentru a scoate din relativa izolare Ferentariul, apoi întreaga zonă Antiaeriană, unde Florea ar vrea să se construiască un hub tehnologico-imobiliaro-educațional de miliarde de euro (bazat pe Laserul de la Măgurele), PMB avea alte gânduri. Astfel, municipalitatea lui Firea avea intenția să includă respectivul teren în realizarea a trei drumuri noi: coridorul nord-sud, ca alternativă la bulevardele aglomerate Timişoara şi Iuliu Maniu, un nou coridor pe axa centru-vest: Bd. Vasile Milea–Strada Cascadelor–Preciziei, şi unul pe axa nord-centru-sud, continuare a diametralei N-S, Piaţa Victoriei–Buzeşti–Berzei–Vasile Pârvan–Uranus–Gara Progresul şi racord la viitoarea autostradă Bucureşti-Giurgiu. De asemenea, Primăria promitea prezervarea traseului realizării tronsonului de metrou de pe linia 4, Gara de Nord-Gara Progresul.

Consiliul General al Municipiului București chiar adoptase o hotărâre, pe 23 august, prin care PMB era împuternicită să ceară oficial Guvernului terenul de lângă calea ferată. Ceea ce s-a și întâmplat, numai că, iată, Florea de la 5 avut mai mult succes în demersul său de a crește importanța economică a Ferentariului și sudului Bucureștiului și să contribuie și la ameliorarea imaginii sale tradițional defavorabile.