Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a transmis tinerilor un mesaj cu ocazia zilei de 12 august, când se sărbătorește Ziua Internațională a Tineretului. Gabriela Firea le-a urat la mulți ani celor peste 5,5 milioane de tineri între 14 și 35 de ani din România și a amintit de programele majore adresate lor.
Ministrul Familiei Gabriela Firea spune că în România sunt peste 5,5 milioane de tineri, între 14 și 35 de ani. Serbăm astăzi un sfert din populație, spune ministrul într-un mesaj adresat cu ocazia Zilei Internaționale a Tineretului.
Finanțare pentru proiecte pentru tineri și studenți
„La mulți ani, tinerilor! Azi este ziua voastră, a tuturor tinerilor din lume. Din 1999 încoace, în fiecare zi de 12 August sărbătorim Ziua Internațională a Tineretului”, a scris vineri pe Facebook Gabriela Firea.
Ea spune că una dintre marile realizări reușite este aprobarea Legii Tinerilor.
„În sfârșit, există un document care îi apără și sprijină pe tineri, dar care obligă și autoritățile să le acorde acestora importanța cuvenită. Tot împreună vom reuși realizarea Strategiei naționale a tinerilor”, afirmă Gabriela Firea.
Ea amintește de programele majore adresate tinerilor: Family Start, ajutor financiar sub forma unui credit garantat de stat pentru familiile la început de drum, și Student Invest, ajutor financiar, sub forma unui credit garantat de stat pentru studenții din România.
Ministrul Familiei anunță că la concursul național de proiecte pentru tineri și studenți au fost înscrise în concurs 53 de proiecte pentru tineri și 36 de proiecte pentru studenți. Cele mai bune vor primi finanțare din partea ministerului.
„În România, serbăm astăzi un sfert din populație pentru că avem peste 5,5 milioane de tineri, între 14 și 35 de ani, potrivit ultimelor date statistice”, adaugă ministrul.
Ce este Ziua internațională a tineretului
Potrivit Organizației Națiunilor Unite (ONU) obiectivul Zilei internaționale a tineretului 2022 este de a amplifica mesajul că este nevoie de acţiuni pentru toate generaţiile în vederea atingerii Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) şi pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă. De asemenea, marcarea acestei zile va creşte gradul de conştientizare cu privire la anumite bariere în calea solidarităţii intergeneraţionale, în special vârstismul, care afectează persoanele tinere şi în vârstă, având în acelaşi timp efecte negative asupra societăţii în ansamblu.
În 2021, tema Zilei internaţionale a tineretului a fost „Transformarea sistemelor alimentare: inovaţia tinerilor pentru sănătatea umană şi planetară” („Transforming Food Systems: Youth Innovation for Human and Planetary Health”).
Adunarea Generală a ONU a recomandat organizarea de activităţi de informare publică pentru a sprijini Ziua internaţională a tineretului ca o modalitate de a promova o mai bună conştientizare a Programului mondial de acţiune pentru tineret.