Gabriela Firea, mesaj de condoleanțe după decesul Ilenei Stana Ionescu
Gabriela Firea și-a exprimat profundul regret în legătură cu trecerea în neființă a Ilenei Stana Ionescu. Fostul edil al Capitalei a remarcat contribuția sa remarcabilă la patrimoniul cultural românesc.
În 2018, actriței i s-a conferit titlul de „Cetățean de onoare al Municipiului București”, o distincție cu care orașul a recunoscut valoarea și dedicarea sa față de arta dramatică.
”Ce veste tristă. Doamna Ileana Stana Ionescu, marea noastră actriță, a plecat spre… o lume poate mai bună. Transmit cele mai calde gânduri familiei și colegilor de breaslă!
Am avut onoarea ca în mandatul de primar general, în anul 2018, să-i acord titlul de “Cetățean de onoare al Municipiului București”. Un minim gest de recunoaștere a întregii cariere în teatru, a unei vieți dedicate nouă, spectatorilor.
Nu vom uita niciodată cum a interpretat rolul servitoarei Fraulein, în “Cuibul de viespi”, sau pe Bălașa, în “Cucoana Chirița”. La fel cum ne vom aminti rolurile din teatru, Chiriachița în “Titanic Vals” sau Nastasia în “Idiotul”, spune aceasta pe Facebook.
Ileana Stana Ionescu a murit duminică, 30 iunie. Avea 87 de ani
Ileana Stana Ionescu a reușit să încânte și să inspire publicul cu interpretări remarcabile în diverse roluri, aducându-și contribuția unică la patrimoniul cultural al României.
Debutul său a avut loc în anul 1955, când, la vârsta de doar 19 ani, a pășit pe scena Teatrului de Stat din Reșița în rolul Agnes din „Școala femeilor” de Molière.
Această premieră a marcat începutul unei cariere pline de succes și realizări artistice.
În 1959, și-a continuat ascensiunea în lumea teatrală alăturându-se trupei Teatrului Tineretului din Piatra Neamț. Acolo, și-a perfecționat abilitățile actoricești și și-a consolidat reputația ca o actriță talentată și dedicată.
Momentul definitoriu al carierei sale a fost integrarea în echipa Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București în anul 1965.
Aici, Ileana Stana Ionescu a devenit una dintre stelele acestei instituții prestigioase, impunându-se prin prestații memorabile în diverse producții.
Printre rolurile sale iconice se numără Fraulein în „Gaițele” de Alexandru Kirițescu, sub regia lui Horea Popescu în 1977, și interpretări remarcabile precum:
- Hecuba în „Troienele”
- Doica în „Medeea” de Seneca în „Trilogia antică” regizată de Andrei Șerban în 1990
Rolul Stăvăroaia în „Iolul și Ion Anapoda” de G.M. Zamfirescu, sub îndrumarea regizorală a lui Ion Cojar în 2006, și cel de Soacra în „Micul infern” de Mircea Ștefănescu, regizat de Mircea Cornișteanu în 2013, au ilustrat versatilitatea și profunzimea talentului său.
Înmormântarea actriței va avea loc marți în Cimitirul Bellu Catolic din București. Trupul său va fi depus luni la capelă pentru a fi omagiată de cei apropiați și de admiratorii săi.
Vezi aici şi alte reacţii după trecerea în nefiinţă a marii actriţe.