Pericol în parcurile din București
Gabriela Firea a postat pe rețelele de socializare că bobițele albastre găsite în parcuri sunt un îngrășământ.
„Pericol în parcurile din Capitală! Mai mulți copii au ajuns la medic după ce s-au intoxicat în parc! Au intrat în contact cu niște biluțe albastre găsite prin iarbă, lângă copaci și în jardiniere.
Era îngrășământ pentru sol, o substanță chimică! Este strigător la cer faptul că bucureștenii nu mai pot merge în siguranță în parc. Așa cum este alarmant faptul că așa-zișii specialiști nu sunt în stare să le asigure protecție”, a scris fostul edil pe Facebook.
Potrivit Gabrielei Firea, explicațiile Municipalității ar fi „trunchiate”.
„Explicațiile oficiale pe care le-am văzut sunt insuficiente, să nu spun chiar trunchiate. Acel îngrășământ pentru copaci, bobițele albastre extrem de atrăgătoare pentru copii, nu este otravă în adevăratul sens al cuvântului, dar poate prezenta riscuri în caz de inhalare, înghițire sau contact. E clar că nu trebuia lăsat la îndemâna oricui. Parcul Cișmigiu este plin de părinții, copii, bătrâni și de bucureșteni care ies cu animalele de companie la plimbare”, a adăugat ea.
Fostul primar al Capitalei a mai precizat că a căutat specificațiile tehnice ale acestui îngrășământ.
Potrivit documentului, în caz de inhalare: mergeți la aer, cereți asistență medicală, dacă sunt plămânii iritați folosiți spray cu dexametazonă.
- Contact cu pielea: spălați cu apă și săpun.
- Contact cu ochii: spălați cu multă apă circa 15 minute și consultați un medic.
- Înghițire: Clătiți gura cu apă și apoi beți foarte multă apă”, scrie Gabriela Firea.
Potrivit Gabrielei Firea, în același document oficial al producătorului se precizează că unul dintre cele mai importante efecte secundare posibile după înghițire poate fi metemoglobinemia, o afecțiune sanguină.
„Așadar, nu este chiar atât de „sigură” această substanță chimică. Le atrag atenția celor din primărie că-i mint prin omisiune pe oameni și nu sunt nici pe departe acei specialiști mult lăudați.
Aceasta este Capitala promisă de Dreapta Unită? Îi sfătuiesc pe toți părinții care ajung în aceste zile în marile parcuri să aibă grijă pe ce pun mâna copiii lor. Este clar că în „Noul București” pericolele pândesc la tot pasul și trebuie să ne păzim noi, în timp ce la primărie se doarme sau se face planul de bătaie pentru campanie”, a conchis Gabriela Firea.
Mai mulți copii au ajuns la spital din cauza acestor bobițe albastre
A avut loc un incident grav în București. Mai mulți copii au fost transportați la spital după ce au înghițit îngrășământul răspândit de Primărie în parcuri. Copiii au fost atrași de substanța care avea aspectul unor bobițe albastre.
Părinții au fost alarmați când au observat că aceștia au luat în mână îngrășământul pentru a se juca. Unii dintre aceștia chiar au înghițit substanța, crezând că bobițele albastre sunt bomboane.
Situația a fost semnalată în parcurile Cișmigiu și Izvor din București. Cu toate că existau afișe care conțineau avertismente cu privire la substanța răspândită în acele zone, mulți părinți le-au observat prea târziu.
Astfel, aceștia au ajuns la camera de gardă cu copiii lor. Neștiind despre ce fel de substanță este vorba și cât de periculoasă poate fi, bucureștenii s-au alarmat puternic. Specialiștii afirmă că, dacă sunt consumate în cantități mari, bobițele pot provoca probleme serioase de sănătate.
„Poate să dea ameţeli, tot felul de alte simptome gastrointestinale. Hipertensiune, tahicardie, super secreţii”, a transmis medicul toxicolog Marius Chipurici, potrivit Observator News.
Cu toate acestea, reprezentanții Administrației Lacuri și Parcuri susțin că îngrășământul respectiv nu ar fi toxic, fiind un amestec de minerale, precizează sursa citată. Totuși, biluțele nu ar trebui să fie înghițite.
„Substanța activă a produsului este un amestec de azot, potasiu, magneziu, calciu și fier care se eliberează în sol, pe timp îndelungat, sub acțiunea factorilor de mediu (ploaie, rouă etc).
Producătorul în mod intenționat a colorat substanța în albastru, pentru ca aceasta să fie împrospătată atunci când nu mai este vizibilă operatorului”, se arată într-un comunicat de presă transmis de instituție.
De asemenea, ALPAB informează că tratamentele pentru flori și peluze nu vor fi stopate. Substanța ar urma să fie dizolvată în pământ datorită ploilor din următoarea perioadă, mai arată sursa menționată.