Gabriela Firea a făcut anunțul pentru elevi

În urma recentelor dezbateri privind hărțuirea sexuală în școli și universități, Gabriela Firea, fostul ministru al Familiei, a pledat pentru pedepse mai aspre pentru profesorii acuzați de astfel de comportamente.

Firea a subliniat că hărțuirea sexuală afectează nu numai psihicul victimelor, ci și performanțele școlare. Potrivit ei, măsurile punitive trebuie să reflecte gravitatea acestor fapte.

Gabriela Firea a făcut referire la o problemă gravă, dar subraportată, din învățământul românesc: hărțuirea sexuală comisă de profesori împotriva elevilor sau studenților lor. Firea a argumentat că în multe dintre aceste cazuri, agresorii profita de:

  • vulnerabilitatea
  • lipsa de experiență a victimelor lor

Adesea, ei aleg tineri care nu au mijloace sau puterea de a-și respinge agresorii.

„Avem suficiente exemple de abuzuri comise de profesori, în special în universități și licee. De cele mai multe ori, aceștia profită de vârsta fragedă a victimei, de puterea pe care și-o manifestă ca și cadru didactic, dar și de faptul că elevul sau studentul nu-l poate evita pe agresor”, arată Gabriela Firea.

Firea a votat majorarea pedepselor

În efortul de a combate acest fenomen și de a proteja tinerii de astfel de abuzuri, Gabriela Firea a anunțat că a votat în Senat un proiect de lege care prevede majorarea pedepselor pentru agresorii sexuali din rândul cadrelor didactice. Acest proiect de lege prevede majorarea pedepsei cu o treime. Asta dacă faptele au loc în cadrul unităților de învățământ.

Fostul ministrul al Familiei susține că acest pas este crucial pentru:

  • a descuraja comportamentele inacceptabile
  • a pedepsi adecvat pe cei care le comit

„Am votat în Senat proiectul prin care pedeapsa se majorează cu o treime în cazul agresorilor sexuali, cadre didactice, dacă fapta are loc într-o unitate de învățământ”, mai arată fostul edil al Capitalei.

gabriela firea
SURSA FOTO: Facebook/Gabriela Firea

Hărțuirea sexuală, subraportată și subpedepsită în România

Firea a prezentat date alarmante care evidențiază nevoia imperativă a acestei schimbări legislative.

Astfel, în ultimii 8 ani, au fost doar 19 condamnări pentru hărțuire sexuală. În același timp, pentru infracțiuni grave, precum viol, act sexual cu un minor, proxenetism, agresiune sexuală sau corupere sexuală a minorilor, s-au înregistrat mii de condamnări.

Această discrepanță ne arată că hărțuirea sexuală este subraportată și subpedepsită în societatea românească.

Parlamentarul social-democrat a mai spus „Se vede o diferență clară între numărul de condamnări pentru infracțiuni grave contra libertății și integrității sexuale și numărul de condamnări pentru hărțuire sexuală”.

De altfel, fostul ministru al Familiei a mai spus că „Este demonstrat că un comportament sexual abuziv se intensifică în timp”.

„Adică este puțin probabilă o condamnare pentru viol sau agresiune sexuală, fără ca autorul să nu fi avut întâi un comportament de tipul hărțuirii sexuale”, arată aceasta.