Ce vrea să facă Gabriela Firea pentru Capitală?
Gabriela Firea, candidata PSD pentru funcția de primar general al Capitalei, vrea să-și amintească toți modul în care a preluat Capitala în anul 2016.
După un an de zile cu un primar interimar din partea PNL, care nu a făcut nimic din cauza situației conjuncturale care l-a adus la Primăria Municipiului București (PMB), și care a avut un management minim administrativ fără proiecte, au fost deblocate proiectele blocate la PMB timp de cinci, șase ani.
Ea spune a luat inițiative în diverse domenii. În ceea ce privește transportul public în comun, a constatat că au fost găsite șase autobuze, majoritatea defecte. A reamintit condițiile grele în care oamenii se aflau în stații și în mijloacele de transport public. A pus accentul pe necesitatea de a oferi bucureștenilor alternative la utilizarea mașinii personale.
A reamintit introducerea primelor 400 de autobuze Euro 6 prietenoase cu mediul, 130 de autobuze hibride și 100 electrice și finalizarea procedurilor pentru introducerea tramvaielor și troleibuzelor către sfârșitul mandatului. Aceste autobuze sunt încă în circulație în București. Au adus îmbunătățiri semnificative în comparație cu autobuzele vechi, care erau necorespunzătoare și aduceau disconfort călătorilor.
„Le spun şi celor care m-au votat şi celor care nu m-au votat, care au simpatie faţă de partidul pe care-l reprezint (PSD) şi celor care au chiar antipatie faţă de partid, dar şi celor neutri care poate sunt şi nehotărâţi în acest moment să-şi aducă aminte cum am preluat în 2016 Capitala, după un an de zile cu un primar din partea PNL interimar care nu a realizat absolut nimic – pentru că dumnealui a ajuns printr-o conjunctură la Primărie şi nu a făcut decât un mini-management administrativ fără niciun proiect – câte proiecte au fost blocate la Primăria Capitalei 5-6 ani de zile şi pe care le-am desţelenit.
Spun doar câteva pentru cei care nu-şi mai aduc aminte de ceea ce am făcut. În primul rând, transportul public în comun. Am găsit şase autobuze, majoritatea stricate. Aduceţi-vă aminte ce cozi erau în staţii, oamenii stăteau ca sardelele în autobuz, plus zeci de minute în şir în staţii pe arşiţă, pe ploaie, pe vânt. În primul rând am spus că trebuie să le redăm bucureştenilor posibilitatea măcar să aibă la dispoziţie autobuze, tramvaie şi troleibuze ca să renunţe la maşina personală.
Şi aşa am avut primele 400 de autobuze Euro 6 prietenoase cu mediul, 130 de autobuze hibrid, 100 electrice şi spre sfârşitul mandatului s-au finalizat şi procedurile pentru tramvaie şi troleibuze. Autobuzele sunt şi acum în Bucureşti, noi, circulă toată lumea cu ele. Să ne aducem aminte ce autobuze vechi erau. Vara mureai de cald, iarna mureai de frig, rămâneai în pană, fără siguranţă, luai un autobuz, nu mai ajungeai la destinaţie. Asta a fost prima investiţie – în transportul public în comun”, a explicat ea într-un interviu acordat pentru DCNews.
Ar finaliza proiecte precum Spitalul Metropolitan și etapa a doua la Ciurel.
În timpul mandatului său, s-au făcut progrese semnificative în București în diverse domenii. A reușit să rezolve problemele legate de Șoseaua Fabrica de Glucoză, care fusese abandonată de câțiva ani și îngreuna circulația, precum și Pasajul Sudului, care fusese abandonat de cinci, șase ani. A început și a finalizat Pasajul Sudului într-un timp scurt. A rezolvat tensiunile existente între diverșii participanți la proiect, precum constructorii și consultanții.
În timpul mandatului ei, s-au obținut fonduri europene în valoare de un miliard de euro pentru diverse proiecte, inclusiv în domeniul transportului și al luptei împotriva poluării. Bucureștenii știu ce a făcut în timpul mandatului său și cât de mult s-a implicat în dezvoltarea orașului.
Dacă ar fi continuat în funcție, ar fi finalizat proiecte precum Spitalul Metropolitan și etapa a doua la Ciurel.
„Apoi, Fabrica de Glucoză, şantier abandonat de câţiva ani. Îngreuna şi mai mult circulaţia. Pasajul Sudului, abandonat de 5-6 ani. Am început şi în scurt timp l-am şi finalizat, împăcându-i pe toţi, că nu-şi mai vorbeau… constructori, consultanţi, era acolo o nebunie.
Podul Ciurel. Haideţi să mergem la Ciurel! Terminat, finalizat… în mandatul meu am lăsat la cheie proiectul pentru etapa a doua, dar domnul Dan a spus că nu are nevoie de Ciurel. Dă nişte răspunsuri care nu au legătură cu logica! Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu, proiect finalizat în mandatul meu. Domnul primar general nu a vrut să continue, şi atunci primarii de la Sectoarele 3 şi 4 au finalizat ei, văzând că Primăria Capitalei nu se implică.
Spitalul de copii «Victor Gomoiu», în mandatul pe care l-am condus. De asemenea, clădirea nouă pentru Spitalul Foişor. Secţii noi pentru o serie de spitale care sunt în subordinea Primăriei Capitalei… Cantacuzino, Davila… Sunt investiţii care s-au făcut în mandatul meu şi care sunt ale bucureştenilor, că doar nu am plecat cu ele acasă. Un miliard de euro fonduri europene obţinute pentru transport, pentru lupta cu poluarea, pentru termoficare.
În mandatul meu, bucureştenii ştiu ce am făcut. Ştiu cum am preluat Capitala, ştiu cât m-am implicat, ce proiecte mari am lăsat şi ce proiecte aş mai fi făcut în acest răstimp dacă puteam să-mi continui mandatul. În primul rând ar fi fost finalizat şi Spitalul Metropolitan, plus etapa a doua la Ciurel şi nu mai era nevoie să-şi consume banii Sectoarele 3 şi 4”, a conchis Gabriela Firea.