Gabriela Firea, solicitare fără precedent pentru poluarea excesivă din Bucureşti

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, se arată nemulţumită de lipsa de rezultate a autorităţilor de control pentru depistarea autorilor poluării excesive din Bucureşti, care s-a înregistrat în noaptea de duminică spre luni, 2 martie.

Edilul şef solicită organizarea unei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) în cazul poluării record care a fost înregistrat în weekend, în București. Gabriela Firea a subliniat că nu consideră că ceea ce s-a întâmplat a fost o întâmplare și nici doar un incident.

”Am transmis deja o adresă către președintele României și către CSAT în care am descris și în termeni tehnici și în termeni administrativi ceea ce s-a întâmplat în București în 1 și 2 martie, în seara de duminică spre luni, și am transmis solicitarea de a se analiza situația gravă din Municipiul București în cadrul unei ședințe a CSAT.

Populația trebuie să fie protejată și nu ajută la nimic dacă responsabilii și decidenții de la Guvern aruncă responsabilitatea dintr-o parte în cealaltă. Sunt convinsă că președintele se va implica, cu prerogativele constituționale pe care le are și, cu siguranță, vom afla care este poluatorul”, a declarat Gabriela Firea, potrivit Antena3.

Platformele airly.eu și aerlive.ro, rețele independente de măsurare a calității aerului, au raportat un nivel de poluare excesiv în București, începând de duminică seară. Astfel, au fost înregustrate depășiri chiar și cu 900-1.000% peste limitele maxim admise la poluarea cu PM2,5 (particule în suspensie cu diametrul mai mic de 2,5 microni – de la arderi, de exemplu) și de aproape 800% la poluarea cu PM10(particule în suspensie cu diametrul mai mic de 10 microni – de la praf sau polen).Luni dimineață, la ora 8:00, la stația de lângă Lacul Morii, erau raportate depășiri de 754% peste limita maxim admisă pentru PM2,5 – adică de 189 de micrograme pe metrul cub – față de limita de 25 µg/m³ admisă de Organizația Mondială a Sănătății. La PM10, senzorii înregistrau depășiri de 476% peste limita maxim admisă – adică 238 de micrograme pe metrul cub – față de limita de 50 µg/m³.