În programul de guvernare locală pe care Firea l-a prezentat alegătorilor, se precizează faptul că „administraţia Capitalei este obligată să se implice în rezolvarea problemelor locative, găsind soluţii în special pentru tinerii aflaţi în dificultate materială sau pentru tinerii care suferă de o formă de handicap“.

În document se mai arată faptul că, Bucureştiul are nevoie de tineri specialişti în diverse domenii (doctori, profesori), care pot fi convinşi să rămână în ţară. „La Buzău şi la Constanţa, acestora le sunt oferite locuinţe în sistem ANL. Cu siguranţă se poate realiza acest lucru şi la Bucureşti“, continuă programul Gabrielei Firea.

Tipul de construcţii la care noul primar face referire este cel care l-a adus în atenţia DNA pe fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre.

Mazăre a amenajat 906 apartamente şi garsoniere în containere din profile metalice. Cartierul de locuinţe sociale Henri Coandă a costat 31 de milioane de lei şi oferă adăpost pentru peste 3.000 de persoane. Construirea unei locuinţe în cartierul social a costat aproape 35.000 de lei, iar chiriaşii plătesc cel mult 70 de lei pe lună. Primăria a pus la dispoziţia unui constructor terenul pregătit de construcţie, iar constructorul a investit proprii bani în ridicarea proiectului. Ulterior, sumele investite sunt rambursate din bugetul local în tranşe pe parcursul a 4-5 ani, potrivit unei hotărâri a Consiliului Local Municipal.

Primăria Constanţa lua în calcul construirea altor 18 ansambluri de locuinţe pentru săraci, un teren de sport şi o geamie pentru etnicii musulmani, însă proiectele au fost sistate după ce Radu Mazăre a fost suspendat din funcţie.


SURSA FOTO: Cuget Liber

Chirii subvenţionate

Gabriela Firea şi-a mai propus să implementeze la nivel de primărie un sistem pilot care prevede acordarea de reduceri în ceea ce priveşte costurile chiriilor pentru studenţii din universităţile de stat care nu au reuşit să obţină un loc în cămin. Programul de guvernare locală al primarului Firea arată că astfel de proiecte au mai fost implementate şi în alte ţări, cum ar fi Irlanda.

Dacă specialiştii Băncii Naţionale a României au spus în repetate rânduri că programul de creditare Prima Casă, care oferă garanţii de stat pentru achiziţia de locuinţe, creează distorsiuni în piaţa imobiliară, prin plafonarea preţurilor, rămâne de văzut ce dereglări va produce o astfel de iniţiativă, în contextul în care o mare parte din piaţa chiriilor din Bucureşti este susţinută de studenţi.

Argumentul Gabrielei Firea în susţinerea celor două proiecte este că tinerii din România se confruntă cu dificultăţi în găsirea unei locuinţe adecvate, iar Bucureştiul nu face excepţie în acest sens. „Dintre tinerii cu vârsta între 18 şi 34 de ani, 60% locuiesc cu părinţii. Iar dintre cei care nu locuiesc cu părinţii, 43% stau în locuinţe supraaglomerate“, motivează programul noului primar general.