Gâlceava burselor de energie riscă să ajungă în justiţie

Intenţia Bursei Române de Mărfuri (BRM) de a tranzacţiona energie electrică este puternic criticată de conducerea OPCOM. Varujan Vosganian, ministrul economiei, nu recunoaşte legitimitatea BRM în astfel de afaceri. Bursa de Mărfuri pare că s-a aventurat într-o afacere pierzătoare. Bursa Română de Mărfuri (BRM) La 10 decembrie 1992, a avut loc prima şedinţă de tranzacţionare în ringul BRM. Bursa este condusă de un Consiliu de Administraţie care se subordonează

Intenţia Bursei Române de Mărfuri (BRM) de a tranzacţiona energie electrică este puternic criticată de conducerea OPCOM. Varujan Vosganian, ministrul economiei, nu recunoaşte legitimitatea BRM în astfel de afaceri. Bursa de Mărfuri pare că s-a aventurat într-o afacere pierzătoare.

Bursa Română de Mărfuri (BRM)

La 10 decembrie 1992, a avut loc prima şedinţă de tranzacţionare în ringul BRM. Bursa este condusă de un Consiliu de Administraţie care se subordonează Colegiului de Conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie a României. Pentru tranzacţionarea energiei electrice, BRM propune platforma firmei SoftCraft, care a fost înfiinţată în urmă cu trei luni. Valoarea achiziţiei softului, precum şi modalitatea de alegere a firmei, fără licitaţie, nu au fost făcute publice de către conducerea BRM.

Participanţii la BRM trebuie să depună garanŢii de participare, precum şi executare a tranzacţiei, în funcţie de valoarea acesteia. BRM reţine un comision din valoarea tranzacţiei.

 

Operatorul Pieţei de Energie Electrică – OPCOM

Operatorul Pieţei de Energie Electrică – OPCOM a luat fiinţă în 2000. Activitatea este reglementată de ANRE şi se subordonează Ministerului Economiei şi Comerţului. Pentru platforma pe care se desfăşoară tranzacţiile din „Piaţa pentru Ziua Următoare“, OPCOM a împrumutat de la Banca Mondială (BM) trei milioane de euro, iar pentru platforma pe care se desfăşoară „Piaţa Concurenţială a Contractelor Bilaterale“, a contractat
un credit, tot de la BM, de 3,6 milioane de euro.

OPCOM nu percepe nici un comision, iar valoarea garanţiei depuse de participanţi ajunge la 0,2% din valoarea tranzacţiei.

După trei luni de insistenţe, Bursa Română de Mărfuri a primit din partea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) avizul favorabil pentru tranzacţionarea energiei electrice. Conducerea BRM a fixat şi data primei tranzacţii: 22 februarie. „Avem şi un ordin de cumpărare pentru 10 MWh în bandă din partea firmei Ennet“, se laudă Mircea Filipoiu, preşedintele bursei. Filipoiu a anunţat că instituţia pe care o conduce a achiziţionat şi o platformă electronică de tranzacţionare, „mult mai flexibilă“ decât cea a OPCOM, operatorul prin care se tranzacţionează în prezent energia electrică. Platforma BRM va fi pusă în funcţiune la jumătatea lunii martie. Până atunci, tranzacţiile cu energie, dacă vor avea loc, se vor desfăşura prin… licitaţii cu strigare. BRM pare să se grăbească, pentru că pe 23 februarie va intra în vigoare noua lege a energiei şi, conform acesteia, instituţia va avea nevoie de la ANRE de o licenţă, şi nu doar de un aviz.

Intrarea în ring a Bursei a stârnit şi mai mult nemulţumirile conducerii OPCOM. Victor Ionescu, directorul general al OPCOM, a declarat pentru Capital că va contesta la Curtea de Apel şi la Camera de Comerţ a României legalitatea administrării tranzacţiei din 22 februarie. „Legea în vigoare până pe 23 februarie vorbeşte despre un singur administrator al pieţei de energie electrice: OPCOM. BRM nu are niciun drept să facă tranzacţii angro cu energie“. Mai mult, un ordin al fostului ministru al economiei, Codruţ Sereş, prevede pentru toţi producătorii de energie obligativitatea vânzării doar prin OPCOM.

La rândul său, BRM a acuzat în repetate rânduri operatorul de energie de lipsă de transparenţă. Victor Ionescu respinge categoric aceste acuzaţii: „De când ne-am înfiinţat, au fost şi situaţii în care miniştri au încercat să intervină, dar platformele sunt făcute în aşa fel încât să nu se poată face niciun aranjament“.

Platforma BRM e realizată de o firmă fără portofoliu

Disputa dintre OPCOM şi BRM a stârnit şi nemulţumirile ambasadorului României la UE, Lazăr Comănescu: „O posibilă împărţire a responsabilităţilor în tranzacţiile cu energie nu serveşte intereselor României de a găzdui o bursă regională de energie la Bucureşti. Atuul principal al OPCOM este tocmai lichiditatea ridicată.“ Pentru platformele prin care OPCOM efectuează tranzacţiile cu energie s-au investit aproape şapte milioane de euro, bani proveniţi de la Banca Mondială. Alternativa electronică a BRM pentru tranzacţionarea energiei este un soft produs de compania SoftCraft. „Firma nu a fost aleasă prin licitaţie şi nu vă putem spune valoarea tranzacţiei“, ne-a declarat Mircea Filipoiu. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, SoftCraft a fost înfiinţată în octombrie 2006, iar acţionarul majoritar este Dan Moraru (75%), fostul consilier prezidenţial al lui Ion Iliescu. De altfel, Dan Moraru, un critic vehement al platformei OPCOM, este acţionar şi la compania Ennet, tocmai firma care se pregăteşte să cumpere energie prin BRM! Este ciudat cum o firmă înfiinţată cu doar trei luni în urmă a prins un contract de asemenea importanţă cu BRM. Dan Moraru mai are încă trei firme, toate cu sediul la aceeaşi adresă.

Gâlceava OPCOM-BRM ar putea fi tranşată de ANRE, însă deciziile acesteia în favoarea BRM nu fac decât să bulverseze tot mai mult jucătorii din piaţă. Până la închiderea ediţiei Capital, reprezentanţii ANRE nu au formulat niciun punct de vedere asupra acestei situaţii. În schimb, Varujan Vosganian, ministrul economiei şi comerţului, este categoric: „Platforma de tranzacţionare a energiei electrice nu seamănă cu platforma de negociere a grâului. În clipa de faţă, nu ştiu să existe o altă platformă în afară de OPCOM“. Interesant de remarcat este faptul că acelaşi ministru declara, în urmă cu doar trei săptămâni, că nu are nimic împotrivă ca BRM să tranzacţioneze energie „pentru o vreme“.

În aceste condiţii, este greu de crezut că BRM va putea duce la bun sfârşit măcar o tranzacţie de energie electrică.  

Ministrul mizează pe OPCOM

«Platforma de tranzacţionare a energiei electrice nu seamănă cu platforma de negociere a grâului.
În clipa de faţă, nu ştiu să existe o altă platformă în afară de OPCOM.»

Varujan Vosganian, ministrul economiei şi comerţului