Fie că vrei să-ţi cumperi un automobil nou, fie second-hand, pe lângă preţul acestuia trebuie să iei în calcul şi accesoriile suplimentare care îţi pot face viaţa mai uşoară la volan. Maşinile scumpe sunt dotate din fabrică cu tot felul de gadgeturi precum sistem de navigaţie, sistem audio comandat vocal sau senzori de parcare, însă pentru automobilele mai ieftine adăugarea unor astfel de accesorii poate creşte preţul destul de mult.
Un accesoriu care nu trebuie să lipsească din niciun autovehicul este sistemul de navigaţie. La această concluzie au ajuns, se pare, şi cei de la Dacia, care oferă clienţilor posibilitatea să opteze pentru sistemul Media Nav care include radio, multimedia, telefon, hartă, sistem de navigaţie, pentru suma de 300 de euro. Un sistem de navigaţie cu harta României poate costa între 300 şi 600 de lei. Preţul variază în funcţie de producător şi dimensiunea ecranului. La un GPS, cel mai important este gradul de detaliere a hărţilor şi serviciile de actualizare ulterioară. Un alt element esențial este procesorul. Frecvenţa acestuia trebuie să fie mai mare de 400 de MHz. Cu cât este mai mare, cu atât rutele vor fi calculate mai rapid. La alegerea aparatului este bine să vă uitaţi şi după funcția bluetooth. Ea permite conectarea telefonului mobil la GPS, oferind posibilitatea de a prelua apelurile pe ecranul dispozitivului transformat în sistem hands free. Suportul de fixare, autonomia bateriei sunt, de asemenea, elemente importante.
Dacă obişnuieşti se vorbeşti mult la telefonul mobil şi eşti nevoit să conduci în fiecare zi, atunci un car kit sau un sistem hands free este obligatoriu, deoarece legislaţia rutieră interzice folosirea telefoanelor mobile la volan. O cască bluetooth pe care o conectezi la telefonul mobil este mult mai ieftină decât un car kit, însă unii nu se împacă cu aceste căşti şi optează pentru a doua variantă.
Car kit-ul este un sistem de comunicare hands free pentru maşină format dintr-un display cu suport (sau dintr-un dispozitiv cu butoane), la care se adaugă o unitate centrală, un microfon şi cabluri pentru instalare. Acesta se conectează automat la telefonul mobil în momentul pornirii motorului maşinii. La prima conectare, agenda telefonică este transferată în memoria car kitului, astfel că pe ecran vor fi afişate numele persoanelor apelante.
Cei care obişnuiesc să facă drumuri prin ţară şi nu vor să asculte radio sau să poarte după ei zeci de CD-uri, îşi pot achiziţiona un modulator FM. Pe aceste dispozitive poţi stoca mii de melodii şi poţi conecta stickuri USB. Modulatoarele FM se conectează în spaţiul dedicat brichetei auto şi emit pe o anumită frecvenţă conţinutul pe care îl doreşti. Setând aparatul radio al maşinii pe frecvenţa respectivă, vei putea reda prin boxele autovehiculului conţinutul respectiv. Modulatoarele au preţuri ce variază între 19 lei şi 300 de lei.
Senzori de parcare şi camere video
Dacă automobilul nu era prevăzut cu acest element de siguranţă din fabrică, e bine de ştiut că senzorii de parcare pot fi montaţi şi după, destul de uşor. Un kit complet de senzori poate costa între 100 şi 800 de lei. Senzorii se dovedesc a fi extrem de utili, nu doar în cazul şoferilor începători sau al sexului slab, atunci când vrei să parchezi pe străzi mai aglomerate, în spaţii strâmte sau în locuri întunecate.
Alte tipuri de senzori care se pot monta în maşină sunt în special pentru protecţie în caz de furt. Astfel, există senzori ultrasonici care detectează pătrunderea neautorizată în interiorul maşinii, senzor de geam spart, care detectează orice tentativă de spargere a unui geam, şi senzor de perimetru dublă zonă, care semnalează prezenţa unei persoane mult prea aproape de maşină, generând un sunet de preavertizare şi avertizează la orice mişcare din interiorul acesteia. Senzorii costă între 80 de lei şi 200 de lei.
Traficul de la noi din ţară este din ce în ce mai aglomerat, iar şoferii din ce în ce mai stresaţi. Numărul accidentelor minore a crescut, iar companiile de asigurări nu plătesc de multe ori daunele din suspiciune de fraudă. Cu o cameră video montată pe bord, îţi poţi dovedi nevinovăţia şi poţi obţine mai uşor despăgubirile în caz de accident. În funcţie de buget, îţi poţi cumpăra diferite camere de bord. Trebuie să ţii cont de rezoluţie, de raportul calitate-compresie pentru ca înregistrarea să nu ocupe foarte mult spaţiu, de memorie şi să aibă acesorii pentru prindere pe bord sau parbriz. O cameră bună trebuie să includă şi un senzor de mişcare, care să activeaze funcţia de înregistrare atunci când detectează mişcare în apropiere. Preţul unei astfel de camere porneşte de la 500 de lei.