Evoluţia medicinei a făcut ca speranţa de viaţă să crească considerabil în ultimul secol, iar în zilele noastre sunt create gadgeturi care să aibă grijă de sănătatea utilizatorilor.
Deşi pare incredibil, în România, speranța de viață la naștere în 1900 era de doar 36,4 ani. Astăzi, speranţa de viaţă este de 74 de ani, dar s-au schimbat şi afecţiunile de care suferă majoritatea oamenilor. Producătorii de electronice şi electrocasnice acordă o atenţie deosebită gadgeturilor de sănătăte şi investesc în această direcţie. Samsung se aşteaptă ca anul acesta utilizatorii să migreze de la accesorii de monitorizare portabile, la senzori care pot detecta starea de spirit sau condiția fizică și care sporesc performanța și ritmul de învățare.
De asemenea, pastilele digitale sau dispozitivele ingerabile, care sună a ficțiune, vor intra pe piață. În ceea ce priveşte viitorul smartphone de vârf al companiei, Galaxy S8, analiştii se aşteaptă ca acesta să includă aplicaţii de sănătate care să permită utilizatorilor să intre în legătură direct cu medicii.
De un mare succes s-au bucurat la apariţia pe piaţă brăţările şi ceasurile inteligente, care măsoară distanţa parcursă, caloriile consumate, calitatea somnului etc. Utilizatorii renunţă, însă, cu timpul la ele, deşi datele strânse pe aceste dispozitive îi pot ajuta pe medici în cazul unor probleme.
Pentru a veni în ajutorul utilizatorilor, compania Motiv a lansat un dispozitiv care face acelaşi lucru ca brăţările inteligente doar că vine sub forma unui inel. Acesta este realizat din titan, are senzor care măsoară bătăile inimii şi scopul său este să-l determine pe cel care îl poartă să facă mişcare cel puţin 150 minute pe săptămână. Inelul are un preţ de 200 de dolari.
Cei care vor să afle şi ce tensiune arterială au fără să apeleze la instrumente tipice de măsurat o pot face cu ceasul lansat de Omron. Ceasul permite măsurarea tensiunii arteriale, calitatea somnului şi activitatea fizică.
O mare problemă a celor care locuiesc în oraşe este calitatea aerului. Plume este un dispozitiv purtabil care măsoară calitatea substanţele din aer, temperatura şi umiditatea şi anunţă utilizatorul de fiecare dată când normele sunt depăşite.
Anul acesta s-a lansat şi LEVL, un dispozitiv care spune utilizatorilor dacă ard calorii şi dacă exerciţiile lor dau roade prin intermediul respiraţiei. Nu trebuie decât să se respire în dispozitiv, iar aparatul măsoară nivelul de acetonă, acesta fiind legat de cantitatea de grăsime care este arsă în timpul exerciţiilor de la sală. Tot pentru a menţine greutatea sub control au fost create şi cântarele inteligente.
Modelul Fitbit Aria permite monitorizarea cu exactitate a greutăţii, a ţesutului adipos din organism şi a indicelui masei corporale, pentru a oferi o imagine completă a tendinţelor privind greutatea. Măsurătorile se sincronizează automat prin Wi-Fi în aplicaţia Fitbit, iar cântarul este compatibil cu brăţările fitness Fitbit.