Suntem înconjuraţi de tehnologie de la smartphone, tabletă, laptop, PC, wearables, televizoare inteligente, console de jocuri, e-Reader şi până la automobile inteligente. Românii sunt pasionaţi de tehnologie şi conform GfK Connected Consumer Index, ţara noastră, alături de Slovacia și Ungaria se bucură de cele mai dinamice evoluții, urcând fiecare cu câte 3 poziții, în topul celor mai conectate digital ţări ale lumii. Tehnologia joacă deja un rol major în viaţa multora şi puţini îşi imaginează viaţa lor fără un telefon mobil sau laptop. Pe piaţă există, însă multe gadgeturi utile, unele mai accesibile decât altele. Unul dintre acestea este Amazon Echo, o boxă inteligentă care te ascultă tot timpul.
onectat la o priză Smart Plug mydlink Home, cu Amazon Echo utilizatorii pot controla orice dispozitiv conectat. De exemplu, comanda vocală „Alexa, pornește filmul!“ poate activa mai multe prize mydlink, utilizatorii având posibilitatea să pornească simultan televizorul, sistemul audio surround și luminile. Extrem de util în orice casă este aspiratorul Roomba 980. Acesta face curăţenie în orice încăpere, astfel încât tu să poţi sta relaxat. Robotul poate fi programat să facă curăţenie într-un anumit interval, când nu eşti acasă, şi ştie să se reîncarce singur atunci când rămâne fără baterie. Acesta are o înălţime de nouă centimetri ceea ce înseamnă că se poate strecura pe sub mobilă şi paturi. Aspiratorul detectează automat tipul de suprafaţă pe care o curăţă şi adaptează puterea în funcţie de aceasta. Roomba 980 costă 3.600 lei.
Dacă eşti genul de persoană care mai degrabă uită cheile acasă decât smartphone-ul atunci o încuietoare August Smart Lock este exact ce îţi trebuie. Această încuietoare inteligentă se deschide cu telefonul, dotat fie cu sistem de operare iOS, fie Android. Atunci când eşti în apropierea uşii, August Smart Lock detectează prezenţa ta şi o deschide automat. De asemenea, acesta se închide automat când pleci. Dotată cu o tehnologie de criptare, încuitoarea este sigură şi este Always On. Fiind prevăzută cu baterii, încuietoarea poate fi accesată chiar dacă se întrerupe curentul sau Wi-Fi-ul. August Smart Lock are un preţ de 800 lei.
Pentru cei care vor ca locuinţa lor să fie complet securizată, Canary Home Security este gadgetul potrivit. Este vorba despre o cameră care filmează la calitate Full HD, are un unghi de 147 de grade, vedere de noapte şi senzori de mişcare. Camera te informează de fiecare dată când are loc o activitate în interiorul locuinţei şi, ce este mai interesant faţă de alte camere de acelaşi fel, Canary Home Security îţi spune care este calitatea aerului din încăpere, temperatura, umiditatea şi cum îţi afectează sănătatea. Canary Home Security costă 650 lei.
Un gadget care se ocupă exclusiv de calitatea aerului din încăperi este Awair. Acesta măsoară temperatura, umiditatea, nivelul de dioxid de carbon şi detectează praful din încăpere. Funcţionează cu termostatele Nest şi Echo pentru a împrospăta de fiecare dată camera când este nevoie. Designul său este similar cu cel al unui radio retro, însă oferă informaţii relevante în funcţie de preferinţe în ceea ce priveşte, alergiile, somnul sau productivitatea. Awair se vinde în magazinele online cu 800 de lei.
Un alt gadget, care poate fi chiar şi o jucărie pentru cei mici, este roboţelul Appbot Link. Acesta este primul robot de securitate pentru acasă care filmează, vorbeşte şi monitorizează tot ce se întâmplă în lipsa ta. Roboţelul poate fi accesat din orice colţ al lumii de pe smartphone sau tabletă, deoarece el se conectează la router-ul de acasă. Spre deosebire de camerele IP, Appbot Link se poate deplasa prin casă se poate ridica atunci când se împiedică de obstacole şi atunci când ramâne fără energie se conectează la priză. În timp ce se încarcă camera montată pe robot poate filma 360 de grade. Camera are şi mod de noapte. Atunci când cineva intră în casă Appbot Link filmează şi trimite notificări pe telefon. Preţul unui roboţel este 1.000 de lei.