Gadgeturi inventate pe timp de pandemie. De la cârligul igienic la dezinfectantul UV de telefon FOTO

Pandemia a schimbat lumea peste noapte, noi nevoie apărând din senin. Mulți inventatori au urmat valul venind rapid cu noi inovații împotriva pandemiei. Astfel au apărut o serie de gadgeturi bizare, unele mai folositoare ca altele.

De la viziere și cârlige igienice care deschid uși fără atingere, la aparate care îți dezinfectează telefonul folosind lumina UV, noi produse au apărut în timpul pandemiei coronavirus. Există o serie de gadgeturi aflate la mare căutare în aceste vremuri.

Spălarea frecventă a mâinilor și distanțarea socială sunt cunoscute pentru a reduce răspândirea infecției cu noul coronavirus. Odată cu aceste măsuri, au apărut și dispozitive care vin în ajutorul oamenilor, scrie publicația britanică Daily Mail care a trestat mai multe produse și a cerut sfatul unor experți pentru a vedea cât de folositoare sunt de fapt.

Cârlig de igienă, aproximativ 83 de lei

Pe marile site-uri de shopping, cum ar fi amazon.com, au început să apară o serie de obiecte din plastic, în formă de J, extrem de folositoare pentru cei care nu vor să se atingă de mânere sau uși în general. Mai mult, pot fi folosite pentru transportul anumitor produse alimentare sau sacoșe.

„În special ușile sunt pline de germeni din cauza numărului mare de mâini care le ating în fiecare zi. Este o idee bună, dar ar fi util doar dacă l-ai curățat cu apă săpună sau gel de igienizare după fiecare utilizare, deoarece adună germeni, ceea ce nu este întotdeauna practic. O opțiune mai ușoară – ceva ce fac – este să deschizi ușile folosind umărul sau cotul.”, a explicat Dr. Rob Lambkin-Williams, virolog la Virus Consult, atunci când a fost întrebat despre acest produs.

Viziere protecție față, între 20 și 30 de lei în România

Cu toate că nu sunt o invenție neapărat nouă, vizierele pentru protecția feței au ajuns la mare căutare în această perioadă, fiind considerate mai potrivite decât măștile deoarece oferă o protecție mai bună. Acestea se găsesc și în România la prețuri cuprinse între 20 și 30 de lei, chiar și mai scumpe. Cu toate acestea, ele trebuie neapărat aruncate după utilizare, fiind de unică folosință.

„Până la găsirea unui vaccin pentru Covid-19, va trebui să ne protejăm în alte moduri. Un scut de față vă poate proteja mai bine decât o mască de față, deoarece vă acoperă și ochii, iar unele persoane, cum ar fi persoanele în vârstă sau cele cu probleme pulmonare subiacente, ar putea alege să poarte o vizieră atunci când mergeți la magazine, de exemplu. Aveți grijă să nu vă infectați accidental cu particule de virus lipite de exterior atunci când o aruncați „, a fost verdictul doctorului Naomi Forrester-Soto, de la Universitatea Keele.

Cârlig de plastic pentru chei, de pus la breloc, aproximativ 55 de lei

Descriindu-se drept „cuțitul de buzunar al germofobului”, acest obiect se atașează la un breloc sau la o geantă ori centură. Cârligul său și vârful de cauciuc pot fi utilizate pentru a agăța anumite lucruri sau pentru a introduce coduri PIN la bancomate sau POS-uri.

Val Edwards-Jones, un profesor emerit de microbiologie medicală de la Universitatea Metropolitană din Manchester, spune: „Încetează utilizatorul să atingă suprafețele, cum ar fi tastatura de la un POS, ceea ce îi va împiedica să se poată contamina potențial prin atingerea lor față înainte să aibă șansa să se spele pe mâini. Ștergeți-l apoi , cel puțin dacă se atașează de chei, astfel încât să nu vă contamineze buzunarul sau mâna între timp”.

Lumină UV pentru dezinfectarea telefonului, aproximativ 550 de lei

Plasați obiecte, cum ar fi telefonul sau alte gadgeturi într-o cutie, de dimensiunea unui penar cu șase becuri ultraviolete (UV) în interior. Producătorul spune că razele UV ucid 99,9% din germenii casnici în doar trei minute.

„Există o cercetare puternică conform căreia lumina UV poate ucide viruși, deși nu sunt conștient de studiile publicate cu această casetă. Lumina UV pare să distrugă structurile proteice ale virusului, deci nu se mai poate reproduce – îl folosim pentru a dezinfecta lucrurile din laboratoarele noastre. Nu știm încă dacă distruge Covid-19, dar m-aș aștepta.”, a explicat dr. Naomi Forrester-Soto, expert în viruși la Universitatea Keele.

Mare atenție totuși, în timp, becurile UV devin mai slabe, dar nu există nicio modalitate de a ști cât de eficiente sunt becurile din cutie. Dacă vă puneți telefonul în soare, care emite și lumină UV, ar trebui să omoare și viruși, dar nu știm cât timp va trebui să faceți asta, a mai explicat specialistul.