Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, îndeamnă Chișinăul și Comratul să își modereze tonurile. Semnalul vine în contextul acuzațiilor nefondate privind încercările autorităților centrale de a suprima autonomia regiunii găgăuze.

Aceste acuzații ca fiind parte a unei campanii de dezinformare pro-Kremlin. Aceasta ar fi fost lansată înaintea semnării Acordului de Asociere a Moldovei la UE în 2014 și a referendumului pentru integrarea europeană programat pentru 20 octombrie 2024.

Liderul separatist de la Tiraspol speră la o rezolvare pașnică a contradicțiilor

Într-un interviu pentru publicația rusă de stat „Ria Novosti”, Krasnoselski a fost chestionat asupra unui anumit subiect. El a fost întrebat despre poziția Tiraspolului față de tensiunile dintre Comrat și Chișinău privind presupusele intenții de a suprima autonomia găgăuză.

Acesta a declarat că Tiraspolul urmărește atent evoluția situației. El a spus că speră la o rezolvare pașnică a contradicțiilor. Krasnoselski a subliniat importanța evitării escaladării conflictelor și aderarea la forme civilizate de dialog. Liderul separatist de la Tiraspol a relevat că aceasta este o abordare esențială și pentru relațiile moldo-transnistrene.

Guvernatoarea regiunii găgăuze acuză constant Chișinăul

Narațiunea falsă pro-Kremlin, precum „Suprimarea autonomiei găgăuze” sau „Găgăuzia are dreptul la autodeterminare externă”, a început să fie intens diseminată în contextul alegerilor prezidențiale și al referendumului pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Guvernatoarea regiunii găgăuze, Evghenia Guțul, acuză constant Guvernul de la Chișinău că încalcă Legea privind statutul special al regiunii găgăuze.

Această narațiune a fost lansată în februarie 2014, înaintea semnării Acordului de Asociere dintre Moldova și Uniunea Europeană. De atunci este promovată sistematic în momente cruciale pentru Moldova. Scopul acestei campanii este de a răspândi sentimente de incertitudine și neîncredere în instituțiile statului moldovenesc.

Dezinformare în contextul referendumului pentru aderarea Moldovei la UE

Dezinformarea survine acum în contextul referendumului din toamna lui 2024 pentru aderarea Moldovei la Uniunea Europeană. Promotorii acestei dezinformări susțin că integrarea Moldovei în Uniunea Europeană ar permite găgăuzilor să își aleagă propriul vector de dezvoltare externă a autonomiei.

În realitate, conform legii din 1994 privind statutul regiunii găgăuze, locuitorii au dreptul la autodeterminare externă doar în cazul în care Republica Moldova își pierde independența. Moldova nu și-a schimbat statutul de stat independent și suveran nici în 2014 și nici nu intenționează să facă acest lucru în 2024. Mesajele care susțin legalitatea și legitimitatea unor astfel de referendumuri în autonomie sunt neîntemeiate.

Rusia își intensifică eforturile pentru ancorarea Republicii Moldova în sfera sa de influență

Conform unui raport al Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova publicat în noiembrie 2023, Federația Rusă își intensifică „la un nivel fără precedent” acțiunile și demersurile orientate spre ancorarea Republicii Moldova în sfera sa de influență.

Mecanismul aplicat pentru concretizarea acestei amenințări este de natură hibridă, vizând atacuri asupra proceselor democratice și compromiterea direcției de integrare europeană. Aceste acțiuni includ amplificarea tendințelor radicale și separatiste, în special în regiunea găgăuză, propagandă și manipularea spațiului informațional, ingerința în procesul electoral din Republica Moldova, operațiuni subversive desfășurate de serviciile speciale ruse și exploatarea elementelor de crimă organizată.