Găinile japoneze hrănite cu orez fac ouă cu gălbenuș alb
Totul a început cu o postare pe Twitter a lui Tsuda Junko, redactorul-șef al revistei online Design no Hikidashi, care prezenta o fotografie a unui ou fiert tare care a fost scos din coajă și tăiat în două. În ciuda faptului că nu pare a fi cea mai fascinantă postare din toate timpurile, aceasta a sfârșit prin a deveni virală dintr-un motiv foarte curios: gălbenușul fiert avea aproximativ aceeași culoare cu albușul care îl înconjura. Junko însuși și-a recunoscut șocul, menționând că auzise de acest fel de ouă Okinawa cu gălbenușuri albe, dar nu crezuse niciodată că ar putea fi atât de albe.
Ouăle sunt cunoscute sub numele de „Shirotama”
După ce postarea lui Junko a devenit virală, un utilizator de pe X a explicat că ouăle sunt cunoscute sub numele de „Shirotama” și că provin de la ferma horticolă Nakamura din orașul Itoman, Okinawa, care este cunoscută și ca cea mai sudică fermă de găini din Japonia. Cu toate acestea, postarea lui Junko nu a furnizat nicio informație cu privire la originea ouălor sau la cauza pentru care gălbenușul devine complet alb atunci când este fiert.
În ceea ce privește culoarea deosebită a gălbenușului, se spune că aceasta este obținută prin adăugarea orezului la dieta obișnuită a găinii. Acest lucru face ca gălbenușul să devină alb atunci când este fiert, acesta fiind motivul pentru culoarea ciudată. Omurice alb, cunoscut și ca omletă de orez, și tamagoyaki alb sunt cele două feluri de mâncare care folosesc cel mai frecvent ouăle.
Există informații conform cărora ouăle cu gălbenuș alb sunt vândute frecvent în secțiunea de ouă a pieței agricole din Itoman.
Am auzit, de asemenea, de o fermă indiană în care găinile au făcut ouă cu gălbenușuri verzi strălucitoare, notează dditycentral.