Mihaela Păun, directorul general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice (INCDSB), a primit în cadrul ediției 2025 a Galei Capital Excelență în Management premiul pentru proiectul DANUBIUS-RO, o contribuție majoră a României la infrastructura de cercetare europeană dedicată sistemelor fluviu-mare.

„Este un premiu care recunoaște nu doar implicarea individuală sau instituțională, ci în special implicarea și dedicarea unei echipe de profesioniști, care sunt dedicați cercetării, inovării și găsirii de răspunsuri la provocările ecosistemelor fluviu-mare. Se spune uneori că cercetătorii nu sunt întotdeauna foarte buni la a-și face cunoscute rezultatele cercetării. În special în ceea ce privește diseminarea lor către societate. Proiectul DANUBIUS-RO este implementat într-un parteneriat care, pe lângă organizațiile de cercetare, are și 10 parteneri privați.

Parteneri către care se va face transferul rezultatelor cercetării și inovarea pe care o vom dezvolta în DANUBIUS-RO. Profit de ocazia că sunt atât de mulți parteneri privați în această seară ca să îi invit să fie alături nu doar de DANUBIUS-RO, ci și de cercetare și de inovare. Și de a aduce împreună rezultatele noastre către oameni, către comunități. Și, de ce nu, și către decidenți”, a declarat Mihaela Păun, pe scena Galei Capital.

25 de ani de pregătire

Lansarea etapei de implementare a proiectului DANUBIUS-RO, reprezintă o reușită importantă a României în peisajul cercetării europene. Proiectul este o componentă esențială a infrastructurii de cercetare distribuită pan-european DANUBIUS-RI (Research Infrastructure). Iar INCDSB București coordonează proiectul DANUBIUS-RO.

„Atât din perspectiva anvergurii, impactului și bugetului, cât și prin prisma celor aproape 25 de ani de pregătire, în care INCDSB a investit resurse umane și materiale, componenta românească a DANUBIUS-RI reprezintă cel mai amplu proiect pe care îl implementăm. DANUBIUS-RI este prima infrastructură pan-europeană dedicată cercetării integrate a sistemelor fluviu-mare. Proiectul abordează atât resursele naturale, cât și impactul social și economic”, a explicat Mihaela Păun.

România are un rol central găzduind Hub-ul central și Supersite-ul Delta Dunării. Structura multidisciplinară a proiectului permite colaborarea între comunități științifice diverse. Contribuie astfel la înțelegerea și conservarea ecosistemelor acvatice și oferă soluții eficiente pentru gestionarea sustenabilă a mediului

O lucrare de amploare

„În cadrul infrastructurii pan-europene, România joacă un rol important. Are șansa unică de a fi lider în ceea ce privește cercetarea în ecosistemele fluviu-mare. Avem coordonarea acestei infrastructuri europene și este un eveniment unic pentru România. Este singura infrastructură europeană de această magnitudine coordonată de țara noastră”, a explicat Mihaela Păun.

Elementul central al proiectului DANUBIUS-RO este reprezentat de hub-ul ce va fi construit la Murighiol. Acesta va avea rolul de coordonare al întregii infrastructuri DANUBIUS-RI și va include 17 laboratoare. La hub se va adăuga Supersite-ul Delta Dunării, care va funcționa ca un laborator natural cu șase stații de cercetare în teren și 52 de puncte de observație. Complementar, se vor dezvolta și un nod de analiză și un centru de date. Pentru realizarea acestor obiective, vor fi investiți în Delta Dunării 130 de milioane de euro. 85% din bani provin din cofinanțare europeană.

Provocări multiple

Nu toate lucrurile sunt roz însă în cercetarea românească.

„Viitorul cercetării științifice în România trebuie să fie, în primul rând, predictibil. Predictibil în ceea ce privește finanțarea. Predictibil în ceea ce privește relația dintre cercetare și mediul privat. Și predictibil în ceea ce înseamnă cercetarea în formarea noii generații. Pentru că avem nevoie de o generație bine formată și bine educată. Iar procesul de a crea un cercetător este unul lung, de mai bine de 10 ani. Este o resursă umană greu de format și și mai greu de păstrat”, a declarat directorul institutului.

Provocările sunt numeroase, dar finanțarea rămâne punctul nevralgic.

„Impredictibilitatea finanțării rămâne una dintre cele mai mari dificultăți. O altă provocare majoră este atragerea și retenția cercetătorilor, în special a tinerilor specialiști. Lipsa unui sistem predictibil de finanțare și a unor oportunități de carieră stabile determină o migrație constantă a resursei umane în afara sistemului de cercetare”, a subliniat Mihaela Păun. Ceea ce demonstrează că nici măcar institutele aflate în prima linie a cercetării românești nu sunt lipsite de probleme.

Capital Top 100 Manageri

În cadrul Galei Capital Excelență în Management a avut loc și lansarea Capital Top 100 Manageri, Ediția 2025. Proiectul editorial reunește manageri din sectorul privat și public cu rezultate și performanțe remarcabile obținute pe parcursul anului trecut. Capital Top 100 Manageri, Ediția 2025 este disponibil la toate punctele de difuzare a presei. Dar și online, pe site-ul edituradecarte.ro.

Gala Capital Excelență în Management a fost organizată cu sprijinul: PHILIP MORRIS ROMÂNIA, VODAFONE ROMÂNIA, CATENA, ANTIBIOTICE IAȘI, CASE SUSTENABILE, PATIO Bistro – Café – Bakery, REWIRE INTERIOR DESIGN, GALERIA ROMANĂ și CLUB ONE.

Parteneri media ai evenimentului au fost: www.evz.ro, www.doctorulzilei.ro, Evenimentul Istoric și www.edituradecarte.ro

Evenimentul poate fi vizionat integral pe pagina de YouTube Hai România.