Ca în fiecare an, Revista Capital recunoaște şi premiază meritele unor personalități care prin viziune, determinare și performanţă sunt repere pentru societatea noastră și care reușesc să facă performanță, fie că fac parte din viața economică, de business, politică, socială, medicală, sportivă sau media din România.
Pe lângă cele 10 categorii de performeri ai anului 2021, Capital a realizat și o subcateborie numită Premii Speciale. În această subcategorie se află trei nominalizați care au fost selectați în funcție de performanțele avute în anul 2021.
Premiul Special, Reciclad’OR
Primul premiu special revine companiei Reciclad’OR , unul dintre cei mai responsabili jucători de pe piață, atunci când vine vorba despre îngrijirea mediului înconjurător.
Colectarea separată, reciclarea, companiile de conștientizare și training-ul oferit marilor companii sunt domeniile în care excelează colectivul pe care Redacția Capital a ales să îl premieze. Până în prezent, Reciclad’OR a procesat cu succes peste un milion de tone de deșeuri nepericuloase, în relația cu producătorii responsabili.
Prin Campaniile CSR desfășurate, peste 3 milioane de participanți au beneficiat de suport informațional pentru a conștientiza importanța practicării componentelor ECO-responsabile.
În 2021, aceeași companie a lansat un serviciu unic în România, Serviciul de Consultanță în Economia Circulară, precum și primul Training de Economie Circulară pentru companii.
Premiul Special, VEGO Holdings
Următorul premiu special este dedicat domnului Virgil Profeanu, fondatorul VEGO Holdings, o companie specializată în design arhitectural, urbanism, structuri, infrastructură
După primirea premiului special în cadrul Galei Premiilor Capital, Virgil Profeanu a susținut că: „Sunt foarte emoționat să fiu astă seară aici. Acum 20 de ani eram cântăreț de operă la Craiova și m-am gândit să dezvolt o afacere în domeniul consultanței. Consultanța s-a transformat într-o firmă de proiectare. Mulțumesc colegilor mei care au putut implementa acest concept: utilizarea inteligenței artificiale în proiectare, pentru a face față cerințelor administrative. Astăzi, inteligența artificială acoperă o mare parte din procesul de proiectare.”
Povestea lui Virgil Profeanu începe la țară, la Spineni, de unde își aduce aminte cu nostalgie momentele în care mergea cu vaca la păscut. Chiar dacă avea o sarcină a casei sub responsabilitate avea și o pasiune pe care o derula în paralel: cititul. A fost mereu pasionat de carte, iar acest lucru se vede din stilul în care vorbește despre studiu.
A terminat un liceu cu profil real, matematică-fizică, iar după și-a continuat studiile la teologie. „Am învățat muzică în școala generală. Am avut un profesor de muzică foarte bun, era absolvent de seminar”, povestește Virgil Profeanu.
Antreprenorul este de părere că lumea businessului este definită de către competiția acerbă: „Numai așa se poate dezvolta corect capitalul, prin competiție.” În prezent Virgil Profeanu are peste 140 de angajați, 200 de colaboratori și este de părere că domeniul în care muncește este unul extraordinar, deoarece poate munci alături de artiști: designeri, arhitecți, ingineri.
Premiul Special, Galeria Romană
Un premiu special a fost acordat și Galeriei Romane, una dintre cele mai spectaculoase galerii de artă de la noi din țară și unul dintre susținătorii artei clasice și contemporane.
După primirea premiului special, co-proprietarul Galeriei Romane, Emil Ene, a mărturisit că: „Este primul premiu pe care îl primesc în viața mea. Îl primesc de acolo de unde nu mă așteptam. Nici măcar la școală n-am primit premii. Se spune că un bărbat este cu atât mai puternic dacă are în spatele său o femeie puternică. Eu am trei. Fără ele nu reușeam să primesc acest premiu. Le mulțumesc că m-au ajutat. Noi oferim la Galeria Romană bucurie sufletului. În această perioadă de pandemie, cea mai mare mulțumire personală și recunoaștere a fost atunci când oameni obișnuiți au intrat în galerie și ne-au spus: «Vai ce lucruri frumoase faceți»”
Galreia Romană a luat naștere în 2014 din dorința fondatorilor de a oferi românilor o experiență unică. Aici oamenii pot găsi unele dintre cele mai spectaculoare obiecte de artă contemporană, dar și clasică. Galeria Romană este una dintre singurele galerii din țară care încurajează toate tipurile de artă, de la cea plastică, până la cea străină sau românească.
Premiul Special, NHOOD
Din aceeași categorie face parte și NHOOD, compania pionieră în regenerarea urbană. Nhood a intrat pe piața din România cu scopul de a gestiona serviciile de dezvoltare imobiliară ale terenurilor din portofoliul Ceetrus. Ceetrus este unul dintre cei mai mari proprietari de spații comerciale din România, iar compania a fost condusă de Tatian Diaconu până la înființarea pe piața locală a diviziei Nhood.